Markkinakommentit

Kehittyvien markkinoiden korko-ETF:t vetävät pääomia

Shanghai Kiina kehittyvät markkinat sijoittaminen markkinat

Eurooppalaisiin osakkeisiin ja kehittyvien markkinoiden korkoihin sijoittavat indeksiosuusrahastot ovat sijoittajien suosiossa, kertoo maailman suurin varainhoitaja BlackRock.

Jo kuudetta kuukautta peräkkäin virrat eurooppalaisiin osake-ETF:iinolivat suuremmat kuin virrat korko-ETF:iin. Maaliskuu oli historian viidenneksi paras osake-ETF-kuukausi. Viimeinen kuuden kuukauden jakso oli historian paras eurooppalaisten osake-ETF:ien kuuden kuukauden jakso.

Sijoittajat jatkavat ripeää siirtymistään eurooppalaisiin osake-ETF:iin geopoliittisten riskien vähentyessä ja osakkeiden fundamenttitekijöiden kohentuessa. Sekä eurooppalaisiin että yhdysvaltalaisiin osake-ETF:iin on virrannut varoja joka viikko helmikuun alusta lähtien.

Kehittyvät markkina vetävät

BlackRockin mukaan kehittyvien markkinoiden lainoihin virtasi maaliskuussa 1,3 miljardia dollaria, mikä oli historian suurin määrä kaikki korko-ETF-tuotteet huomioiden.

Trumpin protektionistisen politiikan takia kehittyvien markkinoiden osake- ja korko-ETF:istä virtasi runsaasti varoja pois vaalien jälkeen. Tänä vuonna tilanne on kääntynyt ja maaliskuussa virrat kasvoivat.

Kiinnostus kehittyviin markkinoihin ei rajoitu korkotuotteisiin.

Eurooppalaiset kehittyville markkinoille sijoittavat osake-ETP:t ovat toipuneet, joskin niihin sijoitetut varat ovat vielä 80 miljardia dollaria alhaisemmat kuin ennen vaaleja. BlackRockin mukaan tämä viittaa siihen, että sijoittajat ovat keskittyneet enemmän dollarin ja Yhdysvaltojen valtionlainojen tuoton heikkenemiseen kuin äskettäiseen korkojen nostoon.

Eurooppalaiset sijoittajat suosivat turvasatamaa

Yhdysvaltojen vaalien jälkeen sijoittajat myivät kulta-ETP:itään. Tänä vuonna näkemykset eroavat sijoittajien kotipaikan mukaan.

BlackRockin mukaan eurooppalaiset sijoittajat ovat lisänneet tasaisesti sijoituksiaan kulta-ETP-tuotteisiin. Tänä vuonna vain kahtena viikkona varoja on virrannut niistä ulos, ja maaliskuussa niihin virtasi lähes miljardi dollaria. Euroopan ulkopuolelle rekisteröityjen kultarahastojen virrat ovat olleet epätasaisempia, ja kuun alussa niistä poistui runsaasti varoja. Tästä voi päätellä, että eurooppalaiset sijoittajat hajauttavat sijoituksiaan enemmän kuin sijoittajat muualla maailmassa.

Robotiikka vyöryy myös ETF-markkinoille

Yksi mielenkiintoinen ja vahvistuva teema ETF-sijoittamisessa on robotiikka.

Sijoitukset robotiikka-ETF:iin ja keskinäisiin rahastoihin ovat kiihtyneet merkittävästi viimeisen 12 kuukauden aikana (5,09 miljardista 8,95 miljardiin Bank of America Merrill Lynchin mukaan). Bloombergin mukaan neljä robotiikka-ETF:ää (2 yhdysvaltalaista, 2 eurooppalaista) on kasvanut 415 miljoonasta (31.12.2016) 1,08 miljardiin (31.3.2017).

Sijoittajat ovat vain yksi ryhmä, joka on kiinnostunut robotiikasta.

Google Trendsin mukaan automaatiota ja robotiikkaa koskevat haut ovat kaksinkertaistuneet viimeisen viiden vuoden aikana, mikä kertoo kiinnostuksen lisääntymisestä maailmanlaajuisesti. Teollisten robottien globaali tarjonta on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana: 60 000:sta vuonna 2009 on noustu 254 000:een. (Lähde: IFR World Robotics Report 2016).

Robotiikka kattaa muutakin kuin teollisen käytön. Robottien käyttäminen jokapäiväisessä elämässä on kasvussa. Kotitalouksissa käytettävien robottien määrän arvioidaan kasvavan 31 miljoonaan 2016–2019. (Lähde: IFR World Robotics Report 2016).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös