Talouden trendit

Maksuaikojen viivyttely on maan tapa suomalaisissa yrityksissä

Tahalliseen viivyttelyyn uskoo useampi kuin kaksi kolmesta yrityspäättäjästä Suomessa, kertoo luotonhallintayritys Intrum Justitian raportti.

Kun eurooppalaiset yritykset kertovat asiakkaidensa venyttävän maksuaikoja ensisijaisesti taloudellisten vaikeuksien takia, Suomessa pääsyynä pidetään tahallista viivyttelyä. Tämä ilmenee Intrum Justitian maksutaparaportista. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-maaliskuussa 2017 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.

Tahalliseen viivyttelyyn uskoo peräti useampi kuin kaksi kolmesta yrityspäättäjästä Suomessa. Vielä vuosi sitten taloudellisia vaikeuksia pidettiin maksuviiveiden suurimpana syynä myös Suomessa.

”Maksuaikojen venyttämisestä on syntynyt kierre, koska yritykset joiden asiakkaat venyttävät maksuaikojaan ovat pakotettuja maksamaan myös omat laskunsa hitaammin”, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitialta.

Maksuaikoja venytetään myöhässä maksamisen lisäksi myös toisella tapaa: vaatimalla jo alun perinkin pidempää maksuehtoa.

Iskalan mukaan tämä etenkin pk-yritysten liiketoimintaa hankaloittava ilmiö on tunnistettu jo pitkään, mutta valitettavasti tilanne on ajan myötä vain pahentunut. ”Nyt jo 76 prosenttia suomalaisista yrityksistä kertoo, että heitä on painostettu hyväksymään pidempiä maksuehtoja kuin mitä he olisivat valmiita myöntämään, ja pakon edessä suurin osa (75 %) joutuu ne myös hyväksymään”, Iskala kertoo.

Maksuviiveillä on vakavia seurauksia koko yhteiskunnalle.

Intrum Justitian mukaan joka neljännessä yrityksessä kärsitään niiden vuoksi likviditeettiongelmista ja joka kymmenes kertoo koko liiketoiminnan vaarantuvan niiden takia. Tilanne johtaa siihen, että yritysten on hankala kasvaa ja luoda uusia työpaikkoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös