Osakeanalyysit

Kotimaisten pörssiyhtiöiden hinnoittelu yhä houkutteleva – tässä FIM:n viisi osakesuosikkia

Kotimaiset osakkeet ovat FIM:n käyttämän arvostusmallin mukaan edelleen houkuttelevan edullisia. Tulosennusteiden nousu on nostanut osakkeiden mielenkiintoa.

Suhdannenäkymän parantuminen sekä globaalisti että kotimarkkinayhtiöiden näkökulmasta myös Suomessa näkyy nyt liikevaihtojen kasvuna, toteaa sijoituspalvelutalo FIM uusimmassa Sijoitussuositukset-raportissaan.  ”Tämä oli mielestämme tuloskauden positiivisin havainto, kun sijoittajien odotukset siirtyvät enemmän kasvuun”, FIM toteaa.

Kokonaisuudessaan oikaistu liiketulokset olivat FIM:n laskelmien mukaan 5,6 prosenttia ennusteita korkeammat. Edellisen kerran näin suuri positiivinen tulosyllätys nähtiin vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä.

Osakkeet ovat myös hinnoiteltu maltillisesti.

”Suomen osakemarkkinan riskipreemio on pysytellyt keskimääräistä korkeammalla tasolla kurssien noususta huolimatta. Pientä laskua on kuitenkin nähty vuoden aikana”, sijoituspalveluyhtiö toteaa. Koska osakemarkkinoiden riskipreemio on edelleen keskimääräistä korkeammalla, nykyinen arvostus kestää huonoja uutisia yrityksiltä tai vaihtoehtoisesti korkotason nousua.

Mitä korkeampi on riskipreemio, sitä alhaisempi on osakkeiden arvostustaso suhteessa riskittömään korkotasoon. Osakkeiden riskipreemio on selvästi high yield -korkosijoitusten riskipreemiota korkeampi, eli osakkeet ovat suhteessa riskisiin yrityslainoihin yhä selvästi houkuttelevampi omaisuuslaji.

Positiivisempia tulosyllättäjiä ensimmäisellä kvartaalilla suhteessa konsensusennusteeseen olivat suuremmista yhtiöistä teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu, media-yhtiöt Sanoma ja Alma Media, konevuokraajat Ramirent ja Cramo sekä SRV, Ahlstrom, Ponsse ja Fiskars.

FIM:n kotimaiset osakesuosikit Helsingin pörssin vaihdetuimmista 55 osakkeesta ovat tässä:

Metsä Board

Metsäyhtiö on uusi tulokas FIM:n TOP-5-osakelistalla. Metsä Boardin sekä absoluuttinen että suhteellinen arvostustaso on houkutteleva. FIM käyttää arvostusmittareina EV/EBIT -kerrointa sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Suhteellinen arvostus tarkoittaa sitä, että FIM vertaa kunkin yhtiön nykyistä arvostuskerrointa suhteessa markkinaan ja omaan historiaan.

Analyytikoiden konsensussuositukset ovat myös nousseet. Myös suhdannekello on FIM:n mukaan perusteollisuuteen kuuluvan Metsä Boardin kannalta suosiollinen.

Outokumpu

Myös teräsyhtiön arvostustaso on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti alhainen. Analyytikoiden suositukset ovat o nousseet selvästi. Lisäksi Outokumpu raportoi positiivisen tulosyllätyksen ja kertoi positiivisista tulosnäkymistä. Myös Outokummun tapauksessa suhdannekello on suosiollinen.

Ramirent

FIM arvostaa konevuokraajan teknistä kuvaa, sillä ulkomaalaiset tankkaavat Ramirentin osakkeita ja 180 päivän liukuva keskiarvo on suosiollisessa asennossa. Ramirent antoi myös tulosyllätyksen ensimmäisellä kvartaalilla. Ramirentin liikevaihdosta Euroopan osuus on suuri, minkä ansiosta FIM antoi sille lisäpisteitä.

Sanoma

Mediayhtiön absoluuttinen ja suhteellinen arvostustaso on alhainen. Sanoma raportoi odotettua positiivisemman ensimmäisen kvartaalin tuloksen ja se saattaa FIM:n mukaan yllättää vielä tänä vuonna. Myös suhdannekello on suosiollisessa asennossa kulutustavarat-segmenttiin kuuluvassa yhtiössä.

SSAB

Erityisesti suhteellinen arvostustaso on teräsyhtiössä alhainen, eli yhtiön arvostustaso on nyt historiallisesti alhaalla. Myös analyytikoiden suosituksia on nostettu, ja yhtiö tarjosi positiivisen tulosyllätyksen ensimmäisellä kvartaalilla. Kuten Outokummunkin kohdalla, suhdannekello on nyt oikeassa asennossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös