Kasvuosakkeet

Isot rahoituskierrokset yleistyvät joukkorahoituksessa

Joukkorahoituksella voidaan jatkossa toteuttaa ja on jo toteutettukin merkittäviä, isoja  rahoituskierroksia varsinkin kasvuvaiheessa oleville yhtiöille.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Sijoituspalveluyritys Kansalaisrahoituksen toimitusjohtajana toukokuussa 2017 aloittanut Terhi Vapola näkee, että myös joukkorahoituksella voidaan jatkossa toteuttaa ja on jo toteutettukin merkittäviä, isoja  rahoituskierroksia varsinkin kasvuvaiheessa oleville yhtiöille.

– Ennen kaikkea markkinan kehitys tarkoittaa meidän kannaltamme sitä, että pystymme tekemään aiempaa  suurempia rahoituskierroksia ja sillä tavalla täydentämään pääomasijoitusmarkkinaa. Mielestäni Suomessa alkuvaiheen startup-yritysten rahoitus toimii keskimäärin melko hyvin, mutta sen jälkeen rahoitusmarkkina on maassamme pieni. Haaste on siinä, mistä yritykset saavat kasvurahoitusta. Me pystymme nyt tarjoamaan tukea siihen vaiheeseen, kun kasvuyritys tarvitsee hiukan isompia muskeleita, Vapola kertoo.

Vapolan mielestä Kansalaisrahoitus ei ole perinteinen joukkorahoitusyhtiö vaan sijoituspalveluyritys, joka auttaa kiinnostavia kohteita etsivän sijoittajan ja tehokasta rahoitusta etsivän yrityksen löytämään toisensa.

Kansalaisrahoitus analysoi kohdeyritykset tarkkaan

Yksityisille sijoittajille tämä tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa potentiaalisiin ja mielenkiintoisiin kasvuyrityksiin pienemmilläkin summilla. Rahoituskierroksissa Kansalaisrahoituksen 100 prosenttinen onnistumisprosentti on hämmästyttävän hyvä, sillä se on kautta historiansa pystynyt onnistuneesti järjestämään kaikkien asiakasyritystensä rahoituskierrokset.

– Eroamme monesta muusta joukkorahoitusyhtiöstä siinä, että teemme tyypillisesti vain yhden rahoituskierroksen kerrallaan ja tarjoamme premium-palvelua, jonka ansiosta kohdeyritys voi kierroksen aikana keskittyä yrityksensä ydintoimintaan ja yhtiön arvon kasvattamiseen rahoituksen järjestelyn sijaan, Vapola selventää.

– Teemme pääomasijoittajien tapaan hyvin tarkan analyysin yrityksistä, jotka otamme asiakkaiksemme. Se on luonut positiivisen kierteen. Sijoittajat tietävät, että me tarjoamme lupaavia kohdeyhtiöitä, jolloin kierrokset täyttyvät nopeasti. Tehokas sijoittajaverkosto taas houkuttelee hyviä yhtiöitä asiakkaaksemme,
sijoitusjohtaja Toni Lahti kertoo.

– Tämä on positiomme ja kilpailuetumme rahoitusmarkkinoilla. Toimintamallimme ansiosta pystymme tehokkaasti tarjoamaan isompia rahoituskierroksia. Olemme tämän vuoden aikana nyt järjestämässä kolmatta neljän miljoonan euron osakeantia. Näin isot kierrokset näin lyhyessä ajassa ovat uusi trendi joukkorahoitusmarkkinoilla, Vapola sanoo.

Ukkoverkot haluaa kerätä rahoituksensa joukkorahoittajilta

Uusin isolle joukkorahoituskierrokselle lähtenyt yritys on suomalainen dataoperaattori Ukkoverkot Oy, jolla on juuri parhaillaan käynnissä osakeanti Kansalaisrahoituksen järjestämänä.

Ukkoverkot on markkinoillaan ainoa toimija, jonka verkkoa ei käytetä julkiseen mobiililiikenteeseen vaan vain asiakkaiden yhteyksiin. Tämä toimintamalli palvelee esimerkiksi viranomaisia, teollisuutta ja haja-asutusalueiden kuntia eli sitä asiakassegmenttiä, joille yhteyksillä on erityinen merkitys.

– Tähän mennessä olemme kaksinkertaistaneet liikevaihtomme joka vuosi ja jatkossakin haemme vastaavaa kasvua. Nyt järjestettävä osakeanti tukee tätä kasvutavoitetta. Kerättävällä pääomalla voimme investoida verkkoihin, niihin liittyviin asiakasratkaisuihin ja saada nyt työn alla olevat kaupat sinetöityä, Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Mikko Uusitalo kertoo.

– Tavoitteenamme on myös listata yhtiö Helsingin pörssiin ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2019. Sitä varten haemme yritykselle laajempaa omistajapohjaa. Kansalaisrahoituksen tarjoama malli edustaa hyvin sitä omistajapohjaa, jota haluamme sijoittajina mukaan vaihtoehtona instituutionaalisille sijoittajille.

Uusitalo on tyytyväinen siihen, että myös joukkorahoituksella järjestyy kerralla isompi osakeanti. Aikaa säästyy merkittävästi, kun yrityksen ei tarvitse olla jatkuvasti rahoituskierroksella. Myös vaihtoehtojen laajeneminen tervehdyttää Suomen rahoitusmarkkinaa.

– Olen tehnyt pitkän työuran Suomen ulkopuolella ja mielestäni Suomi kärsii pääoman puutteesta. Meillä on korkeakoulutettua, innovatiivista porukkaa, mutta sen kääntäminen skaalaavaksi liiketoiminnaksi vaatii pääomia. Tämä on loistava tapa laajentaa pääomavarantoa Suomessa ja tarjota vaihtoehtoja instituutionaalisten sijoittajien ja pääomasijoitusyhtiöiden rinnalle.

Ukkoverkot ratsastaa digitalisaation aallonharjalla

Kansalaisrahoitus valitsee asiakkaansa aina tuottopotentiaalin näkökulmasta ja toimitusjohtaja Vapolalla on vahva usko uuteen asiakkaaseensa.

– Ukkoverkot on dataoperaattori ja yhteysratkaisujen toimittaja, joka tekee Suomen digitalisaatiosta totta turvallisesti ja tasa-arvoisesti. Teknisestä näkökulmasta Ukkoverkot rakentaa yksinoikeudella verkkoa taajuudelle, jolle verkon rakentaminen on todella tehokasta. Pelkästään nämä erittäin rajoitetusti saatavilla olevat toimiluvat ovat erittäin arvokkaita, Vapola aloittaa.

– Vuonna 2014 perustetun Ukkoverkkojen asiakkaina on yhteiskunnallisesti merkittäviä tahoja kuten VR, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Suomen Erillisverkot, lääkärihelikopterit ja useat Suomen kunnat. Yrityksellä on loistava tiimi, joka pystyy realisoimaan tämän potentiaalin. Yhtiö on jo ilmoittanut, että se aikoo listautua pörssiin. Sijoittajan näkökulmasta se tarkoittaa sitä, että toteutuessaan tuottoja voi odottaa jo kohtalaisen lyhyellä aikataululla. Vapola jatkaa.

– Ja ennen kaikkea Ukkoverkot ratsastaa koko ajan kasvavan megatrendin eli digitalisaation aallonharjalla. Datan siirto verkoissa tulee vain lisääntymään ja lisääntymään ja kun Ukkoverkot palvelee segmenttiä, joille luotettavat yhteydet ovat elintärkeitä, kyseessä on erittäin mielenkiintoinen kasvuyhtiö, Vapola päättää.

Ukkoverkot Oy:n sijoitusmateriaalin voi pyytää Kansalaisrahoituksen toimistopäälliköltä, Ulpu Tapanaiselta (info@kansalaisrahoitus.fi / puh. 020 335 500).

Lisätietoja:

Terhi Vapola
toimitusjohtaja
Kansalaisrahoitus Oy
puh. 040 803 6407
terhi.vapola@kansalaisrahoitus.fi

Mikko Uusitalo
toimitusjohtaja
Ukkoverkot Oy
puh. 040 455 0480
mikko.uusitalo@ukkoverkot.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös