Makrotalous

EKP:n elvytyspolitiikan jatkuminen painoi korkotason ennätyksellisen alas

Euribor-korot ovat laskeneet ennätyksellisen alas, eikä Euroopan keskuspankin korkopolitiikassa ole näköpiirissä kiristystä.

Euroopan keskuspankki päätti torstaina pitämässään kokouksessaan odotetusti pitää keskeiset korot ja lainaosto-ohjelman koon ennallaan. Päätös oli yksimielinen.

Keskuspankin pääjohtajan, Mario Draghin mukaan ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla pidemmän aikaa ja vielä omaisuuserien ostojen päätyttyäkin.

Elvytys jatkuu

”Kuten aiemminkin on todettu, epätavanomaisiin rahapoliittisiin toimiin lukeutuvia 60 miljardin euron suuruisia kuukausittaisia ostoja jatketaan ainakin vuoden 2017 joulukuun loppuun saakka ja tarvittaessa sen jälkeenkin, kunnes EKP:n neuvosto katsoo inflaatiovauhdin palautuvan kestävästi tavoitteen mukaiseksi. Osto-ohjelmassa hankittujen omaisuuserien erääntyessä takaisin maksettava pääoma sijoitetaan uudelleen”, Draghi toteaa.

Keskuspankin pääjohtajan, Mario Draghin puheista oli kuitenkin aistittavissa, että rahapolitiikan linja saattaa olla kiristymässä.

”Ehkä tärkein huomio Mario Draghin puheessa oli se, että kasvuun liittyvät riskit ovat nyt tasapainossa. Tämä toi selvästi uutta, hieman haukkamaisempaa sävyä keskuspankin viestintään”, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Inflaatiopeikko pysyy luolassaan

Korkojen kehityksen ja keskuspankin rahapolitiikan kannalta keskeinen indikaattori on inflaatio ja inflaatio-odotukset. Keskuspankin mukaan inflaatiopaineet ovat pysyneet yhä vähäisinä, eikä talouden kasvu näy vielä hinnoissa.

Draghin mukaan toukokuussa euroalueen vuotuinen inflaatiovauhti oli Eurostatin alustavan arvion mukaan 1,4 prosenttia eli hitaampi kuin huhtikuussa (1,9 %) tai maaliskuussa (1,5 %).

”Inflaatiovauhdin viimeaikainen vaihtelu johtui odotetusti pääosin energian hintakehityksestä ja palvelujen hintojen väliaikaisesta noususta pääsiäisen aikaan. Öljyn tämänhetkisten futuurihintojen perusteella kokonaisinflaation odotetaan tulevina kuukausina pysyttelevän suunnilleen samoissa lukemissa. Pohjainflaation nopeutumisesta ei kuitenkaan vielä ole luotettavia merkkejä, sillä käyttämättömien resurssien runsaus hidastaa yhä kotimaista palkka- ja hintakehitystä. Rahapoliittisten toimien sekä edelleen jatkuvan talouskasvun ja talouden käyttämättömän kapasiteetin asteittaisen vähenemisen myötä pohjainflaation odotetaan nopeutuvan vain maltillisesti keskipitkällä aikavälillä”, pääjohtaja toteaa.

”Keskuspankilla riittää siis edelleen tekemistä inflaation kiihdyttämiseksi. Globaali elpyminen tukee euroalueen vientiä ja työllisyyden kasvu lisää yksityistä kulutusta. Suotuisat rahoitusolosuhteet ovat hyväksi investoinneille ja EKP:n elvytysohjelma näkyy euroalueen maiden kotimaisessa kysynnässä”, Handelsbanken toteaa.

Kasvuennusteita EKP nosti aavistuksen tälle sekä kahdelle seuraavalle vuodelle ja samalla se leikkasi inflaatioennusteita.

Kuten niin usein aiemminkin Draghi painotti edelleen rakenneuudistusten merkitystä euromaissa. Handelsbankenin mukaan pääjohtaja viittasi tällä siihen, ettei keskuspankki voi ottaa yksin vastuuta talouskasvun elvytyksestä.

Euribor-korot ennätyksellisen alhaalla

Tieto keskuspankin elvytyslinjauksen jatkumisesta oli iloinen yllätys ennen kaikkea asuntovelallisille. Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor laski perjantaina -0,14 prosenttiin, mikä on historian uusi alin noteeraus.

euribor korko korkotaso viitekorko talous

Lue Mario Draghin puhe suomeksi käännettynä täältä: Mario Draghin puhe

a: 0b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös