Raaka-aineet

Öljyntuottajamaiden öljysopimus oli pettymys – öljyn hinta voi vielä laskea

Öljyntuottajajärjestö OPEC:lta puuttuu työkaluja öljyn hinnan nostamiseen.

Riad Saudi-Arabia öljy

Kuva: Saudi-Arabian pääkaupunki Riad.

Öljyntuottajajärjestö OPEC:lta puuttuu työkaluja öljyn hinnan nostamiseen.

Pitkään eripuraisena ollut öljyntuottajajärjestö OPEC pääsi viimeinkin sopuun öljyn tuotantorajoituksista viime viikolla. Järjestö rajoittaa tuotantoa maaliskuuhun 2018 asti. Myös OPEC:iin kuulumaton Vejäjä, joka on merkittävä öljyntuottaja, on mukana sopimuksessa.

Markkinoille sopimus oli silti pettymys. Rajoituksia pidettiin liian vähäisinä, arvioi Handelsbanken markkinakatsauksessaan.

”Tuotannon leikkaus on vain murto-osa monista aiemmista leikkauksista, jotka OPEC toteutti kysynnän heikennyttyä vuoden 1998 Aasian kriisin, vuoden 2001 IT-kuplan ja vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä”, pankki toteaa.

Tällä kertaa alhainen öljyn hinta kuitenkin johtuu odotuksia heikomman tuotannon rajoitussopimuksen sijaan kasvavasta tarjonnasta, Handelsbanken arvioi. Tämä hankaloittaa kartellin päämäärien toteutumista.

Avainasemassa on myös Venäjä.

Maa on Handelsbankenin mukaan osoittanut vain vähäistä kiinnostusta aktiivisiin leikkauksiin. Venäjän öljyn tuotanto on yhä 1,6 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2016. ”Venäjä on onnistunut lisäämään markkinaosuuttaan Kiinassa ja voi hyvin olla, että nyt ei ole oikea aika luopua markkinaosuuksista, sillä kilpailu lisääntyy jatkossa kaikilla markkinoilla.”

öljy hinta öljyntuotanto opec raaka-aineet talous

Handelsbankenin arvion mukaan OPECin ja joidenkin muiden keskeisten tuottajamaiden sopimus tuotannon rajoituksista ilman lupausta lisäleikkauksista ei tue sopimuksen päämäärien toteutumista.

”Näemme öljyn hinnan liikkuvan noin 50 dollarissa barrelilta sopimuskauden aikana. Uskomme kuitenkin, että markkinat alkavat lopulta toisen vuosipuoliskon aikana testaamaan sopimuksen kestävyyttä. Mikäli öljyvarastot pysyvät myös jatkossa korkealla tasolla, voi öljyn hinta hyvinkin valua kohti 40 dollaria”, pankki ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös