Makrotalous

Pääkaupunkiseudun asuntovelallisilla velkaa keskimäärin yli 130 000 euroa

Pääkaupunkiseudulla asuvilla asuntovelallisilla asuntokunnilla on velkaa jopa 1,7 kertaa enemmän kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvilla.

Tilastokeskuksen tuoreet velkaantumistilastot eivät yllätä. Tilastokeskuksen mukaan asuntovelallisilla asuntokunnilla oli asuntovelkaa keskimäärin 97 220 euroa vuonna 2016. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi reaalisesti 1,2 prosenttia. Alhainen korkotaso ja kuluttajaluottamuksen kohentuminen lisäävät asuntolainojen kysyntää.

Yllätys ei ole sekään, että eniten asuntovelkaa oli siellä missä asunnot ovat kalleimpia, eli pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudun asuntokunnilla oli keskimäärin 133 630 euroa asuntovelkaa. Pääkaupunkiseudulla asuntovelat myös kasvoivat eniten, 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Vähiten asuntovelkaa oli Pohjois- ja Itä-Suomen asuntovelallisilla, keskimäärin 80 630 euroa.

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2016, euroa vuoden 2016 rahassa

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2016, euroa vuoden 2016 rahassa

Kuva: Tilastokeskus.

Velallisia asuntokuntia oli Tilastokeskuksen mukaan 1 392 000 eli 52 prosenttia kaikista asuntokunnista. Vuodesta 2002 velallisten asuntokuntien määrä on kasvanut 106 000 asuntokunnalla eli kahdeksan prosenttia. Eniten on kasvanut asuntovelallisten asuntokuntien lukumäärä. Kolmanneksella kaikista eli 879 500 asuntokunnalla oli asuntovelkaa vuonna 2016, kun vuonna 2002 asuntovelkaisia asuntokuntia oli 660 000 eli 28 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Useimmin asuntovelkaisia olivat oli 35–44-vuotiaat. Sen ikäisten asuntokunnista peräti 61 prosentilla oli asuntovelkaa. Harvinaisimpia asuntovelat olivat nuorimmilla ja vanhimmilla asuntokunnilla: alle 25-vuotiaiden asuntokunnista kahdeksalla ja vähintään 65-vuotiaiden asuntokunnista 11 prosentilla oli asuntovelkaa vuonna 2016.

Asuntovelat olivat yleisiä asuntokunnilla, joissa oli lapsia. Asuntokunnista, joissa oli kaksi aikuista sekä lapsia, 71 prosentilla oli asuntovelkaa. Asuntovelkaa niillä oli keskimäärin 130 790 euroa vuonna 2016. Asuntovelallisilla yksinhuoltajaperheillä asuntovelkaa oli keskimäärin 88 660 euroa. Asuntovelallisilla lapsettomilla kahden aikuisen asuntokunnilla asuntovelkaa oli 83 590 ja yhden hengen asuntokunnilla 65 980 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös