Kumppaniblogit

Suomessa piiloindeksointiin ei tosiaankaan tartuta

Sain pari kuukautta sitten YLE:n ruotsinkielisen toimituksen tarttumaan ilmiöön siitä, ettei piiloindeksointiin Suomessa puututa. YLE:n toimitus teki Spotlight -ohjelmaan aihetta käsittelevän 30 minuuttisen osion. Siinä vertailtiin Suomen Finanssivalvontaa Ruotsin ja Norjan sisarorganisaatioihin usealla haastattelulla. Ero asenteissa on ilmeinen.

Piiloindeksoinnissa rahastoyhtiö lupaa rahastolle aktiivista salkunhoitoa, pyrkimyksenään vertailuindeksiä parempaa tuottoa, mutta rahaston salkku on kuin onkin hyvin vertailuindeksin kaltainen. Kun rahasto ei eroa vertailuindeksistään, sillä ei edes ole edellytyksiä päästä vertailuindeksiä parempaan tuottoon. Ongelma on indeksirahastoa kymmenkertaiset kulut, jotka varmasti (pitkässä juoksussa) syövät puolet hänelle  tuloutuvasta tuotosta. Sekä rahastoyhtiön lupaus tarjotusta palvelusta, jota se ei tee.

Aihe oli Spotlight –ohjelman lisäksi näkyvästi esillä myös YLE TV-Nytt uutislähetyksessä, MTV3 Huomenta Suomessa, sekä OBS Debatt ohjelmassa. YLE julkaisi aiheesta myös neljä juttua kotisivuillaan. Kuvaavaa oli, että kaupallisen alan mediasta vain Arvopaperi huomioi YLE:n tekemän jutun, ja silloinkin haastatellun varainhoitajan vasta-argumentteja korostaen.

Maailmassa piiloindeksointia mitataan niin sanotulla active share -luvulla. Kun luku alittaa 60 prosentin, puhutaan kasvavassa määrin piiloindeksoinnista. Suomessa useiden suomeen sijoittavien rahastojen active share -luku alittaa jopa 30 prosentin. Jos Suomessa, Suomen osakemarkkinan pieneen kokoon viitaten ei voi olla aktiivinen, silloin ei pidä myydä, eikä veloittaa sellaisesta sijoituspalvelusta. Toisaalta Tanskan ja Norjan osakemarkkinat ovat yhtälailla haasteelliset, mutta siellä aktiivisena myydyltä rahastolta vaaditaan aktiivisuutta.

Alhainen aktiivisuus ei myöskään toimi. Vertailin äskettäin kaikki viimeisen kymmenen vuoden aikana olemassa olleet, suomeen sijoittavien osakerahastojen tuottoja keskenään. 22 aktiivisesta rahastosta vain kaksi (2) tuottivat matalakuluista OMXH25ETF indeksirahastoa paremmin. Korkeammat kulut eivät toisin sanoen tuottaneet lisäarvoa niihin sijoittaneille säästäjille. Aktiivisten rahastojen tuotto oli keskimäärin lähes kolmanneksen (29 %) passiivista indeksiosuusrahastoa huonompi. Tämä on täysin alhaisen aktiivisuuden mukainen lopputulos.

Pöyristyttävintä tässä on kuitenkin se, että Finanssivalvonta ei tähän epäkohtaan tartu. Ei vaikka useimmat ammattimaiset varainhoitajatkin paheksuvat piiloindeksointia.

Alla linkit yllä mainittuihin juttuihin:

TV-Nytt Uutislähetys @ 14:29
YLE Spotlight
MTV3 Huomenta Suomi
OBS Debatt
YLE:n artikkeli nro 1
YLE:n artikkeli nro 2
YLE:n artikkeli nro 3
YLE:n artikkeli nro 4
Arvopaperi

Active Share tutkimukset

Euroopa (2016)Ruotsi (2013), Tanska (2013) ja Suomi (2014).

Sano kyllä tuotoille, ei kuluille. Valitse Superrahasto Suomi.
Superrahasto Suomi on markkinoiden ainoa täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Ei merkintä- tai lunastuspalkkioita, ei hallinnointipalkkiota, ei mitään.

Superrahastolla säästät ilman kuluja tuhansia euroja enemmän verrattuna tavalliseen rahastoon, jossa on hallinnointipalkkio.

Superrahasto tarjoaa säästötiliä parempaa tuottoa, yhtä helppoa säästämistä.

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös