Indikaattorit

USA:n kasvukone yskii – työllisyyslukemat odotettua heikommat

Laajalti seurattu Yhdysvaltain kuukausittainen työllisyysraportti tuotti selkeän pettymyksen toukokuun työpaikkalukemissa.

Perjantaina julkaistu Yhdysvaltojen työllisyysraportti kertoi jätti ristiriitaisen jälkimaun. Työttömyysaste laski kyllä vaivaiseen 4,3 prosenttiin, mikä on alhaisin taso 16 vuoteen. Silti lukemat olivat markkinoille pettymys.

Maatalouden ulkopuolisten uusien työpaikkojen määrä kasvoi toukokuussa 138 000 huhtikuuhun verrattuna. Uusia työpaikkoja syntyi 66 000 vähemmän kuin huhtikuussa. Viimeisen vuoden aikana uusia työpaikkoja on syntynyt keskimäärin 181 000 kuukaudessa. Ekonomistit olivat odottaneet toukokuulle peräti 185 000 työpaikan lisäystä, joten toteutuneet lukemat olivat selkeä negatiivinen makroyllätys.

Yhdysvaltojen työttömyysaste vuosina 2007 – 2017

työttömyysaste Yhdysvallat tilasto

Työttömyysasteen hyvät lukematkin kätkevät alleen sen tosiasian, että peräti lähes 430 000 henkilöä jäi pois työmarkkinoilta. Taalerin salkunhoitaja Kai Leppelmeier kiinnittää huomiota myös siihen, että vaikeuksissa olevalla vähittäiskaupan alalla työpaikat laskivat jo kolmatta kuukautta peräkkäin. Osallistumisaste työmarkkinoilla on siis laskussa.

Leppelmeierin mukaan osallistumisasteen heikkous on aiheuttanut huolta muun muassa Yhdysvaltain keskuspankissa Fedissä.

”Työllisyysraportin jälkeen osakkeet nousivat, korot laskivat ja dollari heikkeni hieman muita valuuttoja vastaan. Heikosta raportista huolimatta Fedin odotetaan edelleen nostavan ohjauskorkoa ensi viikon kokouksessaan”, salkunhoitaja toteaa.

Kommentoi
Ylös
>