Sijoitusideat

Lainaaja.fi-palvelun sijoittajat kertovat vertaislainasijoittamisen kokemuksistaan

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Vertaislainasijoittamisessa sopivin sijoitusstrategia löytyy kokeilemalla. Sijoittajia vertaislainauksessa houkuttaa korkea korko.

Vertaislainoissa yksityishenkilö voi sijoittaa toisten yksityishenkilöiden hakemiin vakuudettomiin lainoihin markkinapaikkana toimivan verkkopalvelun kautta. Vertaislainoissa markkinat määrittelevät koron lainoille kysynnän ja tarjonnan pohjalta. SalkunRakentajassa olemme jakaneet omia kokemuksiamme vertaislainasijoittamisesta lokakuusta asti.

Yhteistyössä Lainaajan kanssa päätimme haastatella myös muita vertaislainasijoittajia. Kyselyyn vastanneet sijoittajat Jumpula, NikeStrike ja karhila kertovat kokemuksistaan Lainaajan käyttäjätunnuksillaan.

Vertaislainasijoituksen tuotto muodostuu korkojen ja luottotappioiden perusteella

Vertaislainoissa haastateltuja sijoittajia kiinnostaa ensisijaisesti korkea korko. Lainaajassa korot vaihtelevat välillä 6 – 28 prosenttia. Nykyisessä markkinatilanteessa parhaimpaan lainaluokkaan voi sijoittaa yli 20 prosenttia korolla. “Korkotaso on melko hyvin vastannut oletuksia. Tuotto on ollut hyvää ja toistaiseksi harva varattomuustapaus on omalle kohdalle osunut”, kommentoi vuodesta 2015 sijoittanut Jumpula.

Korkean koron mukana tulee tietysti riski. Vertaislainoissa tuotto muodostuu koron ja mahdollisten luottotappioiden pohjalta. Vuodesta 2012 vertaislainoihin sijoittanut karhilan mukaan luottoriski tulee nähdä vertaislainojen tilastollisena ominaisuutena. “Hyvä tuotto yleensä korreloi korkean riskin kanssa ja lainaamisessa on aina mahdollista että joku ei pysty maksamanaan takaisin”, hän sanoo.

Riski on hinnoiteltu vertaislainamarkkinoiden korkoihin. Esimerkiksi Lainaajan markkinoilla sijoittajat saavat antamilleen lainoille yli 20 prosentin nimelliskoron ja luottotappioiden osuudeksi on historiantietojen valossa arvioitu 8 – 9 prosenttia. Sijoittajan keskimääräinen tuotto on ollut noin 11 prosenttia nykyisellä toiminta-ajalla.

Vertaislainasijoituksen sopivuutta kannattaa harkita ja testata

NikeStrike päätyi sijoittamaan Lainaajan vertaislainoihin vuonna 2013 etsittyään pitkäaikaista säästövaihtoehtoa perinteisille pankkitalletuksille ja arvopapereille. Hän kertoo kokeilleensa muitakin vertaislaina-alustoja, mutta päätyneensä Lainaajaan pienen lainakohtaisen minimisijoituksen takia. “Kun eräässä toisessa palvelussa 1000 euroa voitiin hajauttaa vain 10 lainaan, voi sen Lainaajassa hajauttaa sataan lainaan”, kertoo NikeStrike. Muutenkin sijoituksen hajauttaminen useisiin lainoihin on tärkeää, jotta tilastolliset vaikutukset tulevat esiin.

Vertaislainasijoittamiseen ryhtyessä kokeileminen on tärkeää. Jumpula kertoo aloittaneensa sijoittamisen tutkimalla takaisinmaksukäyttäytymistä. “Sijoitin ensin sata, sitten tuhat ja kohta 3000 euroa. Sen jälkeen odottelin melkein vuoden verran ja tutkin takaisinmaksukäyttäytymistä, kunnes kasvatin salkkuni huomattavan suureksi”, hän kertoo. Kun on tutustunut omakohtaisesti tuottoihin ja mallintanut luottotappioita voi sijoituspäätöksen tehdä helpommin. Toki mallinnan vertaislainasijoituksiani edelleen ja olen julkaissut niitä tarkemmin sijoitusblogissani”, jatkaa Jumpula.

Sijoitusstrategia kannattaa valita itselleen sopivaksi

Sijoitusstrategia on menestymisen kannalta oleellista. Lainaajassa voi sijoittaa automaattisen sijoituksen kautta, jolloin automaatti valitsee sijoitettavat lainat tehtyjen esiasetusten pohjalta. Sijoittaja voi halutessaan myös määrittää ehdot joka kerta erikseen. Haastatelluista sijoittajista karhila suosii automaattista sijoittamista, NikeStrike valitsee kohteensa itse ja Jumpula käyttää molempia hieman tilanteesta riippuen.

“Automaatti on helppo, kun tarvitsee saada iso määrä pääomaa hajautettua tehokkaasti”, kertoo Jumpula, mutta kertoo myös tulkitsevansa lainahakemuksia itse. Automaatin kanssa sijoitukseen ei tarvitse käyttää omaa aikaa ja se uudelleen sijoittaa heti korkotuotot jatkaa karhila. NikeStrike puolestaan katsoo hakemuksia itse ja keskittyy erityisesti hakijoihin, joilla on “aiempaa maksuhistoriaa tai tulot suhteessa menoihin järkevässä suhteessa.”

Kaikki kertovat tehneensä osan sijoituksista valitsemalla hakemuksen itse. Tällöin korostuu sellainen hakemus, missä lainanhakija on nähnyt vaivaa ja kertonut tilanteestaan. Tämän lisäksi sijoittaja välttävät hakemuksia, missä olemassa olevien luottojen lista on pitkä ja hakijalla mahdollisuus velkakierteeseen.

Tavoitteet ovat aina sijoittajakohtaisia

Pisimpään vertaislainasijoittajana toiminut karhila kertoo aloittaneensa sijoittamisen vanhemmalla iällä ja pitää tärkeänä, että omaisuus kasvaa ilman suhdannevaihteluita. “Realisoin asuntoni avioeron takia ja päädyin ratkaisuun jossa halusin sijoittaa rahani siten että tuotoilla voisin maksaa vähintään vuokrakuluni”, karhila kertoo. Nyt tavoite on ylitetty ja vertaislainat ovat pitkän aikavälin säästöpossu eläkepäiviä varten, hän jatkaa.

NikeStriken tavoite puolestaan oli rakentaa omillaan pyörivä salkku, joka on hajautettu sekä ajallisesti että taktisesti. Paras tapa on tehdä salkkuun kuukausittaista lisäsäästämistä ja uudelleen sijoittaa korkotulot ajallisen hajautuksen aikaansaamiseksi. “Itselläni on tätä ajallista hajautusta tai puskuria jo yli neljä vuotta, joten nämä viiveellä tulevat perintä/ulosotto suoritukset ropisevat jo tilille tasaisesti, joten takaisinmaksut ja tuotto on paljon tasaisempaa”, NikeStrike tarkentaa.

Yhtenäistä kaikkien sijoittajien tavoitteissa on niin sanottu osta ja pidä ajatusmalli, jossa sijoitusaika on pitkä ja sijoittaja hakee erityisesti korkoa korolle. Jumpula kertoo tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta kahdeksan vuoden aikana ja pitkän vertaislainasijoittamisen tavoitteiden riippuvan korkotasosta. “Epäilen, että kestää pitkään, ennen kuin markkinat hinnoittelevat vertaislainat oikein. Niin pitkään tulen todennäköisesti olemaan vertaislainoissa mukana”, Jumpula kertoo.

Lisää sijoituskokemuksista luettavissa SalkunRakentajassa ja Lainaajan Blogissa

Jumpulan, NikeStriken ja karhilan sijoituskokemukset julkaistaan omina artikkeleina Lainaajan Blogissa. Jumpulan kokemuksiin voit jo nyt tutustua ja muutkin haastattelut tullaan julkaisemaan kesän aikana. SalkunRakentajan kokemuksista voit lukea sivuiltamme ja vertaislainasijoittamista pääset kokeilemaan perustamalla tilin Lainaajaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös