Indikaattorit

Vienti ja vaihtotase kasvussa

Vienti kasvoi selvästi tuontia enemmän huhtikuussa.

Vaihtotase oli 0,7 miljardia euroa alijäämäinen huhtikuussa. Tavaroiden ja palveluiden viennin arvo kasvoi neljä prosenttia ja tuonnin arvo kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Vaihtotaseen 12 kuukauden liukuva summa oli 1,9 miljardia euroa alijäämäinen. Vaihtotaseen alaeristä maksutaseen mukainen kauppatase oli tasapainossa.

Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi kolme prosenttia vuodentakaisesta ja oli 4,5 miljardia euroa. Maksutaseen mukaisen tavaratuonnin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodentakaisesta. Palvelutase oli 0,2 miljardia euroa alijäämäinen.

vaihtotase ja kauppatase vienti tuonti talous

Vienti on polkenut paikallaan viimeiset kuusi vuotta, muistuttaa Teknologiateollisuus ry. Vienti on yhä kaukana vuoden 2008 finanssikriisiä edeltäneestä tasosta. Bruttokansantuotteella mitattuna takamatka tuosta ajasta on yli neljä prosenttia.

”Suomen talous ei lähde kestävään kasvuun ennen kuin vienti saadaan vetämään. Kulutuksen kasvu on perustunut nopeaan velkaantumiseen: sekä julkinen sektori että kotitaloudet ovat ottaneet lisää velkaa. Velkaantumisen vauhdin täytyy kuitenkin ennen pitkää hidastua. Se edellyttää viennin lähtemistä kestävään ja selvään kasvuun”, Teknologiateolisuus toteaa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös