Asunnot ja kiinteistöt

Suomen Vuokranantajat listasi parhaat sijoituskaupungit – katso 24 kaupungin lista

Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kaupunki ja kohteen sijainti vaikuttavat merkittävästi saatavaan vuokratuottoon.

Asuntosijoittaminen tuottaa kuukausittaisen rahavirran lisäksi myös mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä, Vuokranantajat toteaa tiedotteessaan.

Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään vuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska tutkimuksen mukaan myös kaupunkikohtaisilla erityispiirteillä on suuri vaikutus tuottoon. Asuntosijoittajan kannattaa tutustua kaupunkien kehitysnäkymiin huolellisesti.

Korkea vuokratuotto ja asunnon arvonnousu eivät useinkaan toteudu samoissa kaupungeissa.

”Vuokratuotto on parempi matalan hintatason kaupungeissa. Kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ovat selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Helsingissä, ei vuokrataso ole vastaavassa suhteessa edullisempi. Suuremmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla kannattavuus nojaa enemmän arvonnousupotentiaaliin. Kasvukeskuksiin kohdistuvan vuokra-asuntokysynnän kannalta on kuitenkin tärkeää, että ne pysyvät asuntosijoittajia kiinnostavina alueina.”, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanervan mukaan kaupungin sisäisen mikrosijainnin merkitys kasvaa.

”Asunnon vuokrattavuus voi vaihdella huomattavasti. Hyviä kohteita on ilman muuta myös tutkimuksessa huonommin menestyneissä kaupungeissa. Huolellinen perehtyminen kaupunkiin ja alueisiin on asuntosijoittamisen a ja o”, Koro-Kanerva painottaa.

Tutkimuksesta nähdään, että vuokratuotto on pitkällä aikavälillä pysynyt käytännössä samana noin 3,5 prosentissa. Kuitenkin esimerkiksi metsään sijoittaminen on viime vuosina noussut PTT:n mukaan jopa kannattavammaksi sijoitusmuodoksi kuin asuntosijoittaminen.

Tutkimuksen mukaan parhaimpien sijoituskaupunkien joukkoon sijoittuivat Vaasa, Jyväskylä, Kokkola, Kuopio ja Helsinki.

Kaupunkeja arvioitiin tutkimuksessa useiden mittareiden avulla. Vuokratuoton ja arvonnousun lisäksi alueittaista kehitystä ennakoitiin esimerkiksi väestönkasvun, asuntokuntien lukumäärä muutoksen, kotitalouksien käytettävissä olevat tulojen muutoksen, asuntojen hintatason, hintojen vaihtelun ja asumismenojen osuudelle nettotuloista.

Tutkimuksen perusteella parhaiden sijoituskaupunkien kaupunkiranking 2017 on seuraava:

Vaasa
Jyväskylä
Kokkola
Kuopio
Helsinki
Pori
Espoo-Kauniainen
Mikkeli
Tampere
Turku
Seinäjoki
Lahti
Kehyskunnat
Rovaniemi
Vantaa
Kajaani
Oulu
Hämeenlinna
Rauma
Kotka
Joensuu
Lappeenranta
Kouvola
Porvoo

Vaasa nousi listan kärkeen useista syistä. Kaupungin vuokratuotto sekä arvonnousu ovat parhaimmistoa ja asuntokuntien määrän ja tulojen kehitys on hyvää. 2010-luvun tulokehitys on ollut tasaista. Vaasassa vuokratuotto sekä arvonnousu ovat parhaimmistoa ja asuntokuntien määrän ja tulojen kehitys on hyvää. 2010-luvun tulokehitys on ollut tasaista.

Jyväskylässä opiskelijoiden suhteellinen määrä on suuri ja väestönkasvu on ollut melko voimakasta. Kokkolassa puolestaan sekä asuntojen hintojen, että bruttovuokratuoton ennustetaan kasvavan voimakkaasti, mutta hintojen vaihtelu lisää ennusteen epävarmuutta.

Suomen Vuokranantajat kuitenkin tähdentää, että rankinglista on suuntaa-antava.

Katso tutkimus kokonaisuudessaan Suomen Vuokranantajien sivuilta.

 

Kommentoi
Ylös
>