Indikaattorit

Yhdysvallat yllätti työllisyystilastoilla

Yhdysvalloissa syntyi uusia työpaikkoja reippaasti ekonomistien odotuksia enemmän.

Kesäkuussa uusia työpaikkoja syntyi 222 000, mikä on selvästi ekonomistien odotuksia enemmän. Ekonomistien konsensusennuste oli 177 000 uutta työpaikkaa.

”Työmarkkinat eivät ole menettäneet vauhtiaan”, kommentoi pääekonomisti Josh Wright CNNMoney-sivustolla.

Kuitenkin työttömyysaste nousi 4,4 prosenttiin. Tosin työttömyysasteen nousua ei voida pitää kovin huolestuttavana, koska nousu johtui siitä että yhä useampi työvoiman ulkopuolella ollut amerikkalainen siirtyi takaisin työvoimaan.

Sijoittajien kannalta USA:n työllisyysraportit ovat mielenkiintoisia kahdestakin syystä. Ne kertovat maailman suurimman talouden tilasta ja antavat viitteitä Yhdysvaltojen keskuspankin mahdollisista tulevista toimista.

Markkinoilla odotetaan yleisesti, että inflaatio on jenkkimarkkinoilla kiihtymässä ja keskuspankki tulee tähän puuttumaan korkoja nostamalla.

Nordean mukaan kolme viimeisintä inflaatioraporttia ovat olleet heikkoja ja nyt seurataankin sopiiko kesäkuun inflaatio Fedin ennusteeseen (2 % inflaatio vuoden 2018 lopussa). ”Luvut tulevat olemaan tärkeät myös Fedin koronnoston ja taseen supistamisen kannalta”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Fed on edelleen huolissaan, että työmarkkinat voivat ylikuumentua ja tämä kiihdyttäisi inflaatiota.

”Keskituntipalkkojen heikko kasvuvauhti ja työttömyysasteen pieni nousu antavat kuitenkin Fedille aikaa ennen seuraavaa koronnostoa. Uskomme nyt, että Fed nostaa korkoa joulukuussa ja aloittaa taseen supistamisen syyskuussa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös