Makrotalous

Ekonomistit varoittavat: Suomi ajautuu pian uuden taantuman

Tulevaan taantumaan mennään normaalia heikommassa tilanteessa, varoittavat Paltan ekonomistit.

Suomen talouskasvun nopeutuminen nojaa ulkoiseen kysyntään, toteaa palvelualoja edustava elinkeino- ja työmarkkinajärjestö Palta.

Paltan mukaan kansainväliset noususuhdanteet ovat historiassa kestäneet 2–10 vuotta. Maailmantalous on kasvanut nyt jo 8 vuotta. Suomi pääsi kunnolla mukaan kasvuun vasta kuluvan vuoden alussa. Suomen kasvukausi jää lyhyeksi, sillä Suomi kohtaa jonkinlaisen taantuman jo muutaman vuoden päästä.

Ekonomistin mukaan talouden suhdanteet ovat kuin vuodenajat.

”Ne seuraavat vääjäämättä toisiaan. Suomen taloudessa eletään nyt kevään huumaa, mutta kansainvälinen talous on ehtinyt jo loppukesän puolelle. Suomen kasvukausi jää väkisinkin lyhyeksi. Suomessa nautitaan nyt kasvusta, mutta samaan aikaan pitäisi valmistautua tulevaan. Talvi on tulossa”, toteaa Paltan pääekonomisti Matti Paavonen.

Suomen talous on yleensä toipunut selvästi yli taantumaa edeltävän tason. Nyt tilanne on toinen.

”Nyt päästään vaivoin vuoden 2008 tasolle, mikä ei riitä julkisen talouden tervehdyttämiseen ja työllisyyden nostamiseen kestävälle tasolle. Kilpailukykyvelkaa ei myöskään saada kuitattua tämän nousukauden aikana. Tulevaan taantumaan mennään normaalia heikommassa tilanteessa.”

suhdanteet talouskasvu suhdannehuippu

Palta varoittaa myös työn saatavuuden vaikeutumisesta.

”Työvoiman saatavuudesta on tulossa kasvun tulppa palvelualoilla, vaikka kasvu on vasta päässyt vauhtiin. Yli 40 prosenttia voimakkaasti kasvavista palveluyrityksistä ilmoittaa hankaluuksista osaavan työvoiman löytämisessä. Etenkin digiosaajista on pulaa. Työmarkkinoiden dynamiikan saaminen kuntoon ennen seuraavaa laskukautta on tärkeää.”

Myös Paltan toinen ekonomisti, Jouni Vihmo harmittelee blogissaan Suomen heikkoa elpymistä kansainvälisen kasvun aikana.

”Suomen talous on aikaisemmin kääntynyt kasvuun kansainvälisen nousun imussa melko pian. Tällä kertaa kunnolliseen kasvuun päästiin vasta kuluvan vuoden alussa. Hyvää kasvukautta on mennyt hukkaan jo vuositolkulla.  Kansainvälinen talous on ehtinyt kasvaa taantuman jälkeen 30 prosenttia. Suomalaisten yritysten markkinaosuuksien lasku sen sijaan pysähtyi vasta kuluvana vuonna. Aikaisemmissa suhdannenousuissa Suomen talous on kasvanut poikkeuksetta edellistä taantumaa korkeammalle tasolle. Tällä kertaa vastaavaan tilanteeseen ei päästä.”

Vihmon mukaan taantuman aikana otettua kilpailukykyvelkaa ei ehditä maksaa lyhyeksi jäävän nousukauden aikana.

”Suomi siis kohtaa seuraavan taantuman melko epävarmoissa tunnelmissa ja joka tapauksessa heikommassa kunnossa kuin aikaisemmissa taantumissa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös