Indikaattorit

Kuluttajien luottamus talouteen edelleen korkealla

Kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 23,5, kun Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,1.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin. Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä kuluttajien odotus kotitalouden säästämismahdollisuuksista parani elokuussa heinäkuuhun verrattuna.

Sen sijaan näkemys omasta taloudesta yleensä heikkeni hieman. Oman taloutensa kohentumiseen luotti elokuussa 26 prosenttia kuluttajista ja 12 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Heinäkuussa osuudet olivat 28 ja 9 prosenttia ja vuosi sitten 27 ja 13 prosenttia.

Kuluttajat pitivät elokuussa ajankohtaa otollisena lainanotolle ja hieman myös säästämiselle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat elokuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla jonkin verran vähentynyt viime kuukausina.

Elokuussa kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä säilyivät hyvin optimistisina.

Elokuussa 49 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 10 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat heinäkuussa 47 ja 8 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 39 ja 18 prosenttia.

Kuva: Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Lähde: Tilastokeskus

Kuluttajista 50 prosenttia odotti elokuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 16 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten synkähköt 28 ja 33 prosenttia.

Työllisistä 16 prosenttia uskoi elokuussa työttömyyden uhan viime kuukausina vähentyneen omalla kohdallaan ja 13 prosenttia arvioi uhan kasvaneen. Työllisistä jo 31 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Kuluttajat arvioivat elokuussa, että kuluttajahinnat nousevat 1,6 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Inflaatio-odotus oli vuosi sitten 1,4 prosenttia, ja sen pitkän ajan keskiarvo on 2,2 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös