Oma talous

Myyttejä kulutusluotosta

Lainaa uuden sohvan ostoa tai remonttia varten? Moni suomalainen kurtistaa kulmiaan, kun puhutaan huvitusten tai kodin hankintojen rahoittamisesta luotolla, ja ilmiötä pidetään helposti merkkinä yli varojen elämisestä.

Kulutusluottoihin liittyy vahvoja uskomuksia ja myyttejä, ja monilla on voimakkaita mielipiteitä niistä, vaikka ei kulutusluottoa koskaan olisi ottanutkaan. Kulutusluottoja myöntävät sekä pankit että muut rahoitusalan yritykset, ja lainaehdoissa on suuria eroja. Ehkä juuri tarjonnan ja ehtojen moninaisuuden vuoksi moni suhtautuu kulutusluottoon epäillen ja unohtaa lainan mahdolliset hyödyt. Koska kulutusluotto ei ole mustavalkoisesti paha asia, päätimme murtaa joitakin kulutusluottoihin liittyviä myyttejä!

Myytti 1.

Yksi suurimmista myyteistä kulutusluottoon liittyen on käsitys siitä, että luotolla hankintojaan rahoittavat henkilöt elävät yli varojensa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä luoton ottaminen ei lisää käytössä olevaa rahamäärää pitkässä juoksussa, koska lainanantajat tahtovat rahansa aina takaisin. Luoton idea onkin muuttaa käytettävissä olevan rahamäärän ajoitus kuluttajan tarpeisiin sopivammaksi.

Eikö sitten vain kannata odottaa, että saa säästettyä tarvittavan summan kasaan itse, saattaa moni miettiä nyt. Joskus kyllä, mutta aina odottaminen ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä lainarahalla voidaan tehdä suuria hankintoja, joiden siirtäminen myöhemmäksi voi loppupeleissä tulla jopa kalliimmaksi kuin laina. Esimerkiksi lykätystä remontista aiheutuvat kustannukset voivat lopulta olla suuremmat kuin lainalla rahoitetun ajallaan tehdyn remontin.

Joidenkin ekonomistien mukaan kulutusluotolla on mahdollista jopa parantaa omaa taloustilannetta, kunhan luoton käyttää varallisuutta pitkällä aikavälillä kasvattavaan kohteeseen. Esimerkiksi tästä käy vaikkapa hyvin tehty remontti, joka voi korottaa asunnon arvoa ja johtaa näin varallisuuden lisääntymiseen. Myös esimerkiksi auton hankinta voi kasvattaa varallisuutta pitkässä juoksussa, jos auton omistaminen mahdollistaa kulkemisen kaukana kotoa sijaitsevaan hyväpalkkaiseen työhön.

Myytti 2.

Joskus kuulee myös sanottavan, että kulutusluotot ovat kaikki ylihinnoiteltuja ja pilaavat lainanottajan talouden. Kulutusluoton tarjoajia, ja sitä myötä lainaehtoja, löytyy runsain mitoin, ja joissakin luotoissa korot todella ovat päätähuimaavia, mutta myös kohtuuhintaisia lainoja löytyy. Siksi onkin tärkeää tutustua ehtoihin huolella ja olla perillä lainan kokonaiskustannuksista ennen lainan ottamista.

Myytti 3.

Kulutusluottoja ottavat vain vastuuttomat ihmiset. Toki luottoa voi käyttää holtittomasti, mutta lainanoton vastuuttomuus riippuu siitä, mihin tarkoitukseen kulutusluoton ottaa. Tärkeintä onkin käyttää kulutusluottoa sellaisiin asioihin, jotka pitkällä aikavälillä kääntävät lainanoton positiiviseksi. Esimerkiksi lainanotto asunnon remontointia varten voi myöhemmin kantaa hedelmää asunnon arvonnousun muodossa.

Vaikka kulutusluoton ottaminen voi hyvinkin olla perusteltua, ylivelkaantumista tulee tietenkin välttää, ja lainanottoa tulee aina harkita tarkkaan. Avainasemassa vastuullisen lainapäätöksen teossa onkin lainanoton järkevyys, oman maksukyvyn realistinen arviointi ja lainan käyttökohde. Terveellä lainanotolla ja lainan harkitulla käytöllä voi sekä parantaa omaa elämänlaatuaan että sijoittaa tulevaisuuteensa.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös