Oma talous

Historian 7 rikkainta miestä

Maailmasta löytyy rikkaita miehiä. Bill Gates, Jeff Bezos ja Warren Buffett. Kuitenkaan heidän yhteenlaskettu omaisuutensa ei vedä lainkaan historian suurmiehille.

MSN listaa 20 historian rikkainta ihmistä. Tässä heistä seitsemän.

7) John D Rockefeller

Maailman kaikkien aikojen rikkaimmaksi amerikkalaiseksi tituleerattu John D Rockefeller hallitsi noin 90 prosenttia Yhdysvaltojen öjymarkkinoista. Hyväntekijänä tunnetun Rockefellerin omaisuuden on arvioitu vastaavan noin 367 miljardia nykyistä dollaria. Vuonna 1890 Rockefellerin lahjoituksella perustettiin Chicagon yliopisto. New Yorkissa sijaitsevan Rockefellerin yliopiston tutkijat ovat vuosien 1912-2003 välisenä aikana saaneet yhteensä 23 Nobel-palkintoa.

6) Malin kuningas Mansa Musa

Mansa Musa oli Malin kuningaskunnan kuningas, jonka valta ylettyi Atlantin rannikolta Nigerjoen suistosta Timbuktuun asti. Kun Musa teki pyhiinvaellusmatkan, kuului matkaseurueeseen kuului niin paljon palvelijoita, että se oli kuin liikkuva kaupunki. Musan matkatessa Kairoon, oli huolettoman rahankäytön seurauksena kaupungin hintojen viisinkertainen nousu Mansa Musan matkan aikana.

Mansa Musa keräsi 25-vuotisen hallintokautensa aikana omaisuuden, joka vastaisi noin 415 miljardia dollaria.

5) Israelin kuningas Salomon

Raamatun mukaan kuningas Salomon sai 25 tonnia kultaa joka vuosi koko 39-vuotisen hallituskautensa ajan. Salomo uudisti Israelin hallintoa ja armeijaa, sekä rakennutti useita rakennuksia, kuten Salomon temppelin. Kuningas Salomon omaisuuden on arvioitu parhaimmillaan vastaavan noin 2 biljoonaa dollaria.

4) Augustus Caesar

Rooman ensimmäinen keisari Gaius Julius Caesar Augustus oli Julius-Cladius suvun ensimmäinen keisari. Julius Caesar adoptoi Augustuksen ja nimitti hänet seuraajakseen. Augustus keräsi itselleen omaisuuden, joka vastasi 20 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta ja tekisi nykyään noin 4,63 biljoonaa dollaria. Augustus omisti jossain vaiheessa jopa Egyptin ja hänet julistettiin jumalaksi pian kuolemansa jälkeen.

3) Akbar Suuri

Akbar Suuri oli Intian kolmas suurmogulihallitsija. Akbar sai valtakunnan perinnöksi 13-vuotiaana ja silloin se käsitti vain pienen osan aikaisemmasta mahtavasta mogulivaltiosta. Akbar otti tavoitteekseen valloittaa vanhat alueet takaisin ja onnistui siinä. Vallattuaan suuria alueita, hallitsi hän 25 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta, joka vastaisi noin 21 biljoonaa dollaria.

2) Song-dynastian keisari Shenzong

Shenzong hallitsi parhaimmillaan noin 30 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta. Vaikka hallinto keräsikin innokkaasti veroja, tunnetaan se myös uusista politiikan linjauksistaan, jotka helpottivat köyhien asemaa.

Shenzongin omaisuus vastaisi nykypäivän rahassa yli 30 biljoonaa dollaria

1) Tŝingis-kaani

Tŝingis-kaania pidetään Mongolian valtion isänä, joka sai yhdistettyä hajanaiset mongoliheimot yhden vallan alle. Tŝingis-kaani valtasi enemmän maata kuin kukaan muu kuin koskaan. Vaikka Tŝingis valloitti suuren osan Euraasiaa, ei hän kuitenkaan kummemmin välittänyt varastamastaan omaisuudesta, vaan ennemmin jakoi se alaisilleen.

Tŝingis-kaanin omaisuus nykyrahaksi muutettuna on noin 100 biljoonaa dollaria.

Tulisiko omaisuuden keskittymisestä olla huolissaan?

Edellä esitetyt luvut käyvät mielenkiintoiseksi, kun niitä vertaa nykyisiin maailman rikkaimpiin ihmisiin. Vaikka virhemarginaali on pakostakin suuri arvioitaessa tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten omaisuuden määrää, on tulos silti vaikuttava. Nykyisten miljärdöörien omaisuus ei ole mitään verrattuna historian hallitsijoihin.

Historian rikkaimmat miehet

Lisäksi nykyisin hankitut omaisuudet perustuvat liiketoimintaan ja sijoittamiseen, ei väkivaltaan, verenvuodatukseen ja uusien maa-alueiden valtaamiseen sotimisen kautta.

Tästä saa vähän laajempaa näkökulmaa esimerkiksi kansalaisjärjestö Oxfamin näkemykseen siitä miten maailman varallisuus jakaantuu yhä harvempien käsiin tavalla, joka uhkaa ihmiskuntaa.

Voidaan kysyä luovatko uutiset varallisuuden keskittymisestä harvempiin käsiin tai 62 rikkaimman ihmisen yhtä suuresta omistuksesta maailman köyhemmän yhteen lasketun puoliskon kanssa, oikeata mielikuvaa ihmiskunnan suunnasta?

Mielikuva on se, että maailma on menossa huonoon suuntaan, jossa köyhät omistavat yhä vähemmän ja rikkaat yhä enemmän. Professori Hans Rosling tarjoaa vaihtoehtoisen näkemyksen, jonka mukaan maailman ihmisillä menee entistä paremmin. Hätäisimmät voivat kelata kohtaan 3 minuuttia 30 sekuntia saadakseen irti olennaisimman.

Tämän lisäksi esimerkiksi Warren Buffet on luvannut lahjoittaa omaisuudestaan 99 prosenttia hyväntekeväisyyteen.

Warren Buffet ei suinkaan ole yksin. Huffinton Postin mukaan 88 miljardööriä on sitoutunut lahjoittamaan yli puolet omaisuudestsaan hyväntekeväisyyteen.

Sikäli isossa kuvassa vaikuttaa siltä, että maailmasta on tulossa entistä parempi paikka.

Kommentoi
Ylös
>