Talouden trendit

Asiantuntija tylynä: Apple pilasi iPadin – ”Steve Jobs kääntyisi haudassaan…”

Nykyisessä iPad-tabletissa on haitallisia ominaisuuksia, jotka tuhoavat alkuperäisen tabletin ajatuksen, väittää tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen.

Nykyisessä iPad-tabletissa on haitallisia ominaisuuksia, jotka tuhoavat alkuperäisen tabletin ajatuksen, väittää tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen.

Applen iPad tuli markkinoilla vuonna 2010. Järvisen mukaan Applen tabletti oli tuolloin ”kuin taivaan lahja” kaikille niille, joiden pitää päästä nettiin mutta jotka eivät halua perehtyä IT:n saloihin. ”Yksinkertainen, helppokäyttöinen laite, jossa ei ole tietoturvaongelmia”, tietokirjailija toteaa blogissaan.

Nykyinen iPad on Järvisen mielestä kuitenkin kaikkea muuta.

”Kymmenen käyttöjärjestelmäversiota on tuonut valtavan määrän uusia ominaisuuksia (ns. feature creep), joista valtaosa on peruskäyttäjälle turhia. Osa on suorastaan haitallisia, koska ne tuhoavat alkuperäisen tabletin ajatuksen. Miksi Apple yrittää tehdä iPadistä läppärin korvikkeen? Ne, jotka tarvitsevat läppärin ominaisuuksia, hankkivat sellaisen – ja saavat kunnon näppäimistön kaupanpäälle.”

Tietokirjailija ihmettelee iPadin ominaisuuksia.

”Miksi iOS:n piti kopioida Windows-tableteista split screen -toiminto? Eikö tabletin idea ole juuri siinä, että käytetään vain yhtä sovellusta kerrallaan, ja vaihto niiden välillä on mahdollisimman helppoa. Kokemattomalta käyttäjältä Split screen, Picture-in-picture ja Slide over -toiminnot saattavat aktivoitua vahingossa, jolloin henkilö on yhtä hukassa kuin oikean tietokoneen kanssa.”

Turhilla ominaisuuksilla on muitakin kielteisiä seurauksia.

”Ostin iPadin sen helppokäyttöisyyden vuoksi henkilölle, joka ei tiedä mitään tietokoneista, eikä haluakaan tietää. Hänellä ei liioin ole älypuhelinta eikä wifi-verkkoa. Kuvittelin, että 4G-malli toimisi täysin itsenäisesti ja ongelmitta”, Järvinen valittelee.

Applen uuden tabletin päivittäminen ei onnistu ilman wifi-yhteyttä. Järvinen ei tätä ymmärrä.

”Jos kotona ei satu olemaan wifiä (tai älypuhelinta, josta saisi tukiaseman), päivitykset jäävät tekemättä. Eihän tämä näin voi olla. Seuraava, joka vaatii käyttäjiä päivittämään laitteitaan säännöllisesti tietoturvan varmistamiseksi, saa mennä päivittämään tämän iPadin iOS 11 -versioon.”

”Steve Jobs kääntyisi varmaan haudassaan, jos tietäisi miten hänen iPadinsä on pilattu (ja Pro-malleissa on jopa Windows-tableteista kopioitu kynä, jollaista Jobs halveksi)”, Järvinen toteaa.

Apple julkisti viime viikolla uusia iPhone-malleja. Suurin mielenkiinto kohdistui premium-luokan iPhone X -malliin. Uusi luxuspuhelin ei ole mikään massatuote, sillä laitteen hinta tulee analyytikoiden arvion mukaan olemaan yli 830 euroa.

Kommentoi
Ylös
>