Oma talous

6 tilannetta, joissa lainan ottaminen voi olla hyvä idea

Suhde lainaan on Suomessa kaksijakoinen. Toisaalta mediassa on jatkuvasti esillä, kuinka suomalaisilla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, mutta toisaalta lainan ottamista ja käyttöä usein piilotellaan tai nolostellaan.

Usein ajatellaan, että lainaaminen ei ole koskaan järkevää ja kielii oman talouden hallintaongelmista. Lainan ottaminen ei kuitenkaan automaattisesti ole täysin negatiivinen asia, sillä lainaa voi käyttää myös järkeviin kohteisiin. Tiedätkö, mitkä ovat parhaat lainankäyttökohteet?

1. Talon remontti

Talon remonttiin otettu laina, eli remonttilaina, on usein järkevästi käytettyä lainaa. Talon kunnosta huolehtiminen on tärkeää kiinteistön arvonnousua tai arvon säilymistä ajatellen. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi remontoinnin lykkäämisestä aiheutuva haitta tulee kalliimmaksi kuin remontin rahoittaminen lainalla.

Muista aina vertailla lainojen hinnat ja ehdot ennen lainapäätöksen tekemistä!

2. Auton osto

Myös autolainan ottaminen on usein varsin perusteltua. Vaikka auton arvo aleneekin käytännössä heti, kun auton ajaa liikkeestä ulos, auton omistaminen säästää usein aikaa ja sitä myötä rahaa. Auton omistamisesta voi olla hyötyä myös työllistymisen tai työpaikan vaihdon yhteydessä, kun autolla pääsee kulkemaan omien aikataulujen mukaan minne tahansa.

3. Yrityksen perustaminen

Jos yrityssuunnitelma on hyvä ja yrityksellä on realistiset mahdollisuudet menestyä, voi lainan ottaminen yrityksen perustamista varten olla parhaassa tapauksessa hyvinkin kannattava sijoitus. Yrityslainoja voi saada esimerkiksi pankeista ja Finnveralta, joka auttaa aloittelevia yrittäjiä alkuun. Omat suunnitelmat ja laskelmat kannattaa kuitenkin tarkistuttaa ammattilaisella, jotta saa totuudenmukaista palautetta yrityssuunnitelman kannattavuudesta.

4. Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa usean vanhan lainan maksamista takaisin yhdellä kaikki vanhat lainat kattavalla luotolla. Lainojen yhdistämiseen on kuitenkin syytä suhtautua varauksella. Parhaimmassa tapauksessa lainojen yhdistäminen on taloudellisesti kannattava ratkaisu, mutta pahimmassa tapauksessa se tulee paljon kalliimmaksi kuin alkuperäiset lainat. Ennen kuin ottaa lainaa vanhojen lainojen yhdistämistä varten, kannattaa siis laskea huolellisesti, että uuden lainan kokonaiskustannukset varmasti jäävät pienemmiksi kuin vanhojen lainojen yhteenlasketut kustannukset.

5. Suuri elämäntapahtuma (esim. häät)

Häiden tai muun suuren elämäntapahtuman rahoittaminen lainalla on niin ikään hieman kyseenalaista, mutta jos laina on edullista ja lainanottajan talous vakaa, voi häiden rahoittamista lainalla harkita. Ihanteellisessa tilanteessa edes osa häistä rahoitetaan omilla säästöillä, mutta toisaalta on ymmärrettävää, ettei unelmien häiden järjestämistä tahdo välttämättä lykätä vuosikausilla riittävän summan säästämiseksi.

6. Tärkeä harrastus

Jos oma taloustilanne on vakaa, voi myös tärkeää harrastusta rahoittaa lainalla. Olipa kyseessä sitten moottoripyörän, veneen tai minkä tahansa kalliin harrastusvälineen hankinta, korvaa harrastuksesta saatu mielihyvä siihen käytetyt rahat moninkertaisesti. Kallista harrastusvälinettä ei kuitenkaan kannata ostaa lainalla harrastuksen aloitusvaiheessa ennen kuin on varma, että oikeasti tahtoo jatkaa kyseistä harrastusta.

Yksinkertaistettuna lainan ottaminen on järkevää, kun lainaa käyttää varallisuutta pitkällä aikavälillä kasvattaviin kohteisiin. Tämän lisäksi itselle tärkeiden asioiden rahoittaminen lainalla voi olla perusteltua, kunhan on varma, ettei lainan takaisinmaksu tuota ongelmia. Arkielämän rahoittaminen lainalla ei ole koskaan hyvä idea ja voi johtaa helposti pahoihin rahavaikeuksiin.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös