Talouden trendit

EU-komissio haluaa syventää pankkiunionia

Komission keskeisenä tavoitteena on pankkiunionin jatkokehittäminen, kertoo Finanssialan lakimies.

Finanssialan johtava lakimies, Mari Pekonen-Ranta kertoo Finanssialan artikkelissaan, että Komissio on linjannut finanssipalveluiden, pankkiunionin ja pääomamarkkinoiden kehittämisen suuntaa vuoteen 2019 saakka, jolloin nykyisen EU-parlamentin ja komission toimikausi päättyy. Finanssikomissaari Valdis Dombrovskis valotti syyskuisessa puheessaan komission prioriteetteja.

Pekonen-Rannan mukaan komission keskeisenä tavoitteena on pankkiunionin jatkokehittäminen.

”Eri maiden pankkisektoreilla olevia riskejä on vähennettävä. Riskien yhteisvastuuta koskeva keskustelu on noussut voimakkaasti pintaan myös EU:n tulevaisuutta koskevassa keskustelussa. Vireillä olevat pankkiunionin viimeistelyä koskevat esitykset saavat Saksan vaalien jälkeen uudelleen vauhtia. Näemme varmastikin myös uusia ehdotuksia EMU:n syventämiseksi ja yhteisvastuun lisäämiseksi”, lakimies toteaa.

Pääomamarkkinaunionin kehittäminen on toinen komission isoista tavoitteista.

Pekonen-Rannan mukaan siihen kuuluvien tärkeimpien esitysten käsittelyä on kiihdytettävä, jotta komission tavoite eurooppalaisista monipuolisista ja rajat ylittävistä pääomamarkkinoista toteutuisi vuoteen 2019 mennessä.

”Melkein kaikki käsiteltävänä olevat tai pian annettavat ehdotukset liittyvätkin tähän tavoitteeseen. Komissio katsoo myös, että pääomamarkkinaunionin autonomisuutta ja riippumattomuutta Lontoon finanssimarkkinoista on kehitettävä”, Pekonen-Ranta toteaa.

Pankkiunioni perustettiin vastauksena rahoituskriisiin, ja siinä on nykyään kaksi osaa: yhteinen valvontamekanismi (YVM) ja yhteinen kriisinratkaisumekanismi.Yhteisellä valvontamekanismilla valvotaan euroalueen suurimpia ja tärkeimpiä pankkeja suoraan Euroopan tasolla, kun taas yhteisen kriisinratkaisumekanismin tavoitteena on varmistaa kaatuvien pankkien hallittu kriisinratkaisu mahdollisimman vähäisin kustannuksin veronmaksajille ja reaalitaloudelle. Kolmannesta osasta, eurooppalaisesta talletussuojajärjestelmästä, keskustellaan parhaillaan.

Pankkiunioni täydentää olennaisella tavalla talous- ja rahaliittoa (EMU) sekä sisämarkkinoita. Näin yhtenäistetään vastuuta valvonnasta, kriisinratkaisusta ja rahoituksesta EU:n tasolla ja saadaan euroalueen pankit noudattamaan samoja sääntöjä. Säännöillä varmistetaan erityisesti, että pankkien riskinotto on harkittua ja että vääriä ratkaisuja tekevä pankki vastaa tappioistaan ja se voidaan sulkea, kun taas veronmaksajille aiheutuu mahdollisimman vähän kustannuksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös