Oma talous

Pankki vai luotto – kumpaa kannattaa käyttää ulkomailla?

Yhä useammalla suomalaisella on käytössään yhdistelmäkortti, eli maksukortti, johon sisältyy sekä pankki- että luottokortti.

Ulkomailla käteisnostoista ja korttimaksuista saatetaan veloittaa erilaisia lisämaksuja, mutta onko pankki- ja luottokortilta veloitettavissa provisioissa eroja? Entä kannattaako käteisnostot ja korttimaksut ulkomailla hoitaa pankilla vai luotolla?

Nosta euroja debit-puolella

Euroalueella käteisnostot kannattaa aina tehdä kortin debit- eli pankkipuolella. Lähes kaikki pankit tarjoavat ainakin rajallisen määrän ilmaisia euromääräisiä käteisnostoja kuukaudessa pankkikortilla. Pankeista Osuuspankki on ainut, jonka debit-korteilla voi tehdä rajattomasti käteisnostoja ilmaiseksi euroalueella, myös siis ulkomailla kaikissa euromaissa. Ålandsbankenilla yli 80 euron nostot ovat maksuttomia, pienemmistä nostoista peritään 80 senttiä palkkiota. Muut pankit antavat tehdä 3-5 ilmaista euromääräistä käteisnostoa pankkikortilla kuukaudessa. Kannattaa myös huomata, että euromääräisiä käteisnostoja koskevat käytännöt ovat voimassa myös Suomessa.

Euroalueen ulkopuolella ei kustannusmielessä ole merkitystä, nostaako rahaa kortin pankki- vai luottopuolella, sillä pankit veloittavat molemmista saman verran provisiota. Bank Norwegianin luottokortti on tosin poikkeus, sillä kortilla voi nostaa sekä euroja että muita valuuttoja veloituksetta.

Kortintarjoajan veloittaman nostopalkkion lisäksi myös pankki, jonka automaatista rahaa nostaa, saattaa veloittaa käteisnostosta palkkion.

Maksa ostokset kortilla

Mahdollisuuksien mukaan ostokset kannattaa maksaa kortilla matkoilla, jotta käteistä ei tarvitse nostaa niin usein tai ylipäätään kantaa mukana. Suurten käteismäärien pitäminen mukana ei ole hyvä idea, sillä jos rahat varastetaan, niitä tuskin takaisin saa. Jos luottokortti puolestaan varastetaan, loppuu kortin omistajan vastuu kortilla tehdyistä ostoksista, kun kortin katoamisesta ilmoittaa pankille.

Jos kortilla tehdyt ostokset maksetaan muussa valuutassa kuin euroissa, käytetään kortin myöntäneen pankin omaa valuutanvaihtokurssia. Lisäksi jotkut pankit saattavat veloittaa erillisen provision vieraalla valuutalla tehdyistä korttiostoksista.

Jos ostaa matkalta vaikkapa elektroniikkaa, on ostokset järkevämpi maksaa luottokortilla, varsinkin jos kortti sisältää ostoturvan sillä maksetuille ostoksille. Ostoturva vakuuttaa tuotteet rikkoutumisen ja varkauden, ja joskus myös katoamisen varalta.

Mikä kortti mukaan ulkomaille?

Jos lähtee pitkälle matkalle, tai matka suuntautuu syrjäisemmille seuduille, kannattaa miettiä, mikä luottokortti on paras matkakaveri juuri kyseiseen kohteeseen. Esimerkiksi Visan ja Mastercardin käytettävyydessä ulkomailla on eroja, joten jos haluaa pelata varman päälle, ottaa matkalle mukaan kummankin luottokorttiyhtiön kortin.

Maksa matka aina luottokortilla

Matka kannattaa varausvaiheessa maksaa aina luottokortilla luottokortin tarjoamien erilaisten etujen takaamiseksi. Luottokortteihin liittyvät edut eivät siis ole voimassa, jos matka on maksettu yhdistelmäkortin debit-puolella.

Yksi ehdoton etu matkan maksamisessa millä tahansa luottokortilla on luottokortin tarjoama turva lentoyhtiön konkurssia vastaan. Euroopan Kuluttajakeskus linjaa, että kun matka on maksettu luottokortilla, konkurssitilanteessa luottokorttiyhtiö on velvollinen palauttamaan matkan hinnan kuluttajalle. 

Hyödyllisin luottokorttiin sisältyvä matkustusetu lienee kuitenkin matkavakuutus. Jopa joihinkin vuosimaksuttomiin luottokortteihin sisältyy matkavakuutus, joten käytännössä matkavakuutuksen voi saada täysin ilmaiseksi luottokortin kautta. Useimpiin luottokorttien matkavakuutuksiin sisältyy myös peruutusturva, joka korvaa matkan hinnan, jos matkan joutuu perumaan.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös