Oma talous

Tunteet ohjaavat talouspäätöksiä – Erityisesti nuorilla vaikeuksia taloudenhallinnassa

Suomalaisten taloustaitojen taso on puhuttanut mediassa ja muun muassa Suomen Pankki on varoittanut kotitalouksien velkaantumisen riskeistä.

Finanssikonserni Investiumin teettämässä tutkimuksessa ilmeni, että kansalaisten mielestä kouluissa ei opeteta tarpeeksi taloustaitoja. Taloustaitojen taso vaikuttaa vaihtelevan voimakkaasti: osa suomalaisista tekee taloudellisia päätöksiään tunteisiin nojaten, ja osa suunnittelee talouttaan hyvinkin tarkasti.

Pankkien näkemyksen mukaan taloustietämys on hyvällä tasolla. Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuuselan mukaan esimerkiksi jokapäiväiseen maksamiseen liittyvät käsitteet ovat heidän asiakkailleen tuttuja.

”Perusasiat, kuten mikä on pankkitili, -kortti, mobiilipalvelut, automaatit, ja että pankista voi hakea lainaa, opintolaina-asiat ja että lainalle pitää maksaa korkoa ovat hyvin tiedossa”, Kuusela  kuvailee.

Myös VertaaEnsin.fi:n käyttäjäkyselyn mukaan talouden perustermit ovat suhteellisen hyvin tiedossa. Käyttäjiltä kysyttiin termejä kuten luottokelpoisuus, joustoluotto ja korko.  Oikein vastasi kaksi kolmasosaa 107 vastaajasta. Lähes kaikki, yhdeksän kymmenestä tiesivät mitä luottokelpoisuus tarkoittaa. Heikoimmin tunnettiin käsite annuiteettilaina, jonka tiesi kuusi kymmenestä.

VertaaEnsin toimitusjohtaja Lauri Timgren lisää, että omistusasumisen suosion takia asuntolainoihin liittyvät käsitteet, vaikuttavat olevan suurimmalle osalle tuttuja.

“Viitekorko, marginaalit ja erilaiset lainaturvat tunnetaan verrattain hyvin”, Timgren kertoo.

Taloustaidot punnitaan elämänmuutoksissa

Teknologian kehittymisen myötä tulojen ja menojen hahmottamisesta on tullut kuluttajille  yhä vaikeampaa. Pankit ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti nuorten taloustietojen tasoon. Kuusela kuvailee, että nuorilla olisi kehitettävää oman taloutensa hallinnassa.

“Rahan ja palveluiden muuttuminen yhä enemmän digitaaliseen muotoon, myös haastaa yhteiskuntaa talouslukutaidon kehittämisessä.”

Suomen Akatemian rahoittaman Nuoret ja velka -hankkeen koostejulkaisun mukaan taloudellisten ongelmien riskiä lisää merkittävästi nuorten aikainen kotoa muutto, koska osa nuorista ei ole valmiita hoitamaan omaa talouttaan. Timgrenin mukaan elämänmuutokset vaikuttavat taloudenhallintaan myös aikuisten kohdalla. Hän kuvailee, että suurin osa suomalaisista hallitsee taloustaidot itselleen riittävällä tavalla, kunnes elämäntilanteessa tai taloudessa tapahtuu muutoksia.

“Normaalitilanteessa talous voi pysyä hyvin tasapainossa, mutta esimerkiksi ero tai työttömäksi jääminen voi muuttaa tilannetta radikaalisti”, hän pohtii.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa nostettiin esiin myös kuluttaminen. Tutkimuksen mukaan kuluttaminen mielletään perusoikeudeksi, minkä seurauksena hyvätuloisetkin voivat joutua kulutuspäätöksillään taloudellisiin ongelmiin. Ongelmia aiheuttaa Timgrenin mukaan myös se, että suomalaiset perustavat taloudelliset päätöksensä usein tunteisiin.

“Moni päätös perustuu tunteeseen järjen sijaan. Muun muassa korkokattojen suosio kertoo mielestäni tästä. Korkojen nousulta voi suojautua myös maksamatta siitä pankille. Korkosuojausta tarjoava pankki saa kuitenkin monesti myynnin tehtyä, koska tunnetasolla laina ja sen korot uhkaavat yöunia”, Timgren lisää.

Tunneperäinen päätöksenteko heijastuu sekä arkisiin kulutuspäätöksiin että suurempiin hankintoihin. VertaaEnsin kysyi käyttäjiltään ruokaostosten suunnittelusta. Lähes puolet 168 vastaajasta kertoi yrittävänsä suunnitella ostoksensa etukäteen, mutta ostavansa silti usein enemmän kuin oli tarkoitus.

”Suunnitelmallinen kuluttaminen ja oman talouden suunnittelu on vaikeaa. Säästäminen tuottaa mielihyvää vasta tulevaisuudessa, kun taas kuluttaminen antaa tyydytystä välittömästi”, Timgren toteaa.

Timgrenin ohjeet taloudenhallintaan

  1. Pidä kirjaa kaikista viikon menoistasi. Pitämällä kirjaa näet kaiken mitä ostat ja paljonko kulutat.
  2. Osta kortilla. Tapahtumasta jää jälki jokaisesta tapahtumasta, jotka voi analysoida jälkikäteen. Päätä aina ennen ostoksille menoa, kuinka paljon rahaa voit käyttää.
  3. Puhelinliittymä sekä sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Usein vertailemalla voi löytyä halvempi vaihtoehto.
  4. Listaa palvelut ja menot tärkeysjärjestykseen. Maksatko palveluista joita et käytä? Luovu tarpeettomista asioista listan loppupäästä alkaen.
  5. Jos käytät luottokorttia, maksa laskusi kokonaisuudessaan korottoman maksuajan aikana. Näin vältyt luottokoron maksamiselta.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös