Talouden trendit

Bittiraha-sivusto: Taloustieteilijä Stiglitzin vaatimus bitcoinin kieltämisestä ei ole mahdollista

Joseph Stiglitz nobel-palkittu ekonomisti taloustieteilijä

Kuva: UNIDO

Tunnettu taloustieteilijä Joseph Stiglitz vaatii bittiraha bitcoinin kieltämistä lailla. Bittiraha.fi-sivuston mukaan kryptovaluutan kieltäminen on mahdotonta.

Bitcoinin arvo on ollut viime viikkoina hurjassa nousussa. Perjantaina kryptovaluutan arvo noteerattiin jo peräti yli 11 000 dollariin. Bitcoinin arvo on lähes 12 kertaa korkeampi nyt kuin vuosi sitten.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelussa Stiglitz väittää bitcoinin olevan sijoituskohteena kupla. Aiheesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Kauppalehti.

”Bitcoin menestyy vain, koska se mahdollistaa petkutuksen, eikä sitä valvota”, Stiglitz toteaa.

Siksi kryptovaluutta pitäisi taloustieteilijän mielestä kieltää lailla. ”Se ei hoida mitään hyödyllistä yhteiskunnallista tehtävää”, Stiglitz lataa.

Ekonomistin mukaan bitcoin on kupla, joka tarjoaa useille ihmisille jännitystä kurssinousun muodossa. Lopulta bittirahan arvo kuitenkin romahtaa, Stiglitz ennustaa. Hän varoittaa, että muutos julkisen vallan suhtautumisessa bitcoiniin voi muuttua, mikä voisi hetkessä romauttaa bitcoinin arvon.

Bitcoin bittiraha kryptovaluutta osakekurssi osakkeet talous sijoittaminen

Bitcoin-aiheisiin keskittyvä Bittiraha.fi ottaa Facebook-sivuillaan kantaa nobelistin näkemyksiin.

Sivuston mukaan nobelistin vaatimus bitcoinin kieltämisestä on vailla onnistumisen mahdollisuuksia.

”Mitä Stiglitz ei ymmärrä, on se, että Bitcoinin kieltäminen on lähestulkoon mahdotonta. Valtiot ja keskuspankit voivat toki kieltää ja lakkauttaa Bitcoin-yrityksiä sekä säännellä sanktioita, mutta itse Bitcoin-protokolla on hajautettu ympäri maailman eikä sillä ole mitään keskitettyä tahoa, jonka voisi vain sulkea. Bitcoinin lakkauttaminen tai kieltäminen olisi vähän sama kuin yrittäisi kieltää Internetin pohjalla toimivan TCP/IP-protokollan. Bitcoin on monella tapaa poliittisen sääntelyn ulottumattomissa”, sivusto kirjoittaa.

Juuri tämä koskemattomuus on yksi Bitcoinin merkittävimmistä vahvuuksista, Bittiraha.fi toteaa.

”Bitcoin mahdollistaa muun muassa varojen säilyttämisen ilman, että ne olisivat minkään pankin kontrollissa. Esimerkiksi nuoret sukupolvet ovat kasvaneet toistuvien talouskriisien maailmassa, joten epäluottamus pankkeihin on iskostunut heihin pienestä pitäen. Bitcoin varmistaa sen, että esimerkiksi pankkien kaatuminen tai poliittiset päätökset eivät voi hävittää omaisuutta.”

Sivuston mukaan bitcoin myös auttaa ihmisiä ympäri maailman. Esimerkkinä sivusto mainitsee Intian, jossa bitcoin on kasvavissa määrin tavallisen kaupankäynnin väline, koska usko valtiolliseen rahaan on ropissut. Venezuelassa Bitcoin on puolestaan pelastanut ihmishenkiä maan talouden kaaduttua ja bolivarien käytännössä menetettyä arvonsa.

”Bitcoin ei ole pelkästään pieni hupijuttu, vaan merkittävä teknologinen innovaatio, jonka avulla ihmiset voivat suoraan vastata tarpeisiinsa ilman keskitettyjä instituutioita”, Bittiraha.fi toteaa.

”Bitcoinin voi yrittää kieltää, mutta on täysin oma lukunsa, kuinka tehokkaita nämä kiellot ylipäätään voivat olla. Mitä enemmän Bitcoinia käytetään, sitä vahvempi siitä myös tulee ja sitä epätodennäköisempää on, että mikään ulkopuolinen sääntelijä voisi pysäyttää sitä.”

Joseph Stiglitz tunnetaan erityisesti kriittisistä näkemyksistään globalisaatiosta ja kansainvälisistä organisaatioista kuten Kansainvälisestä valuuttarahastosta. Stiglitz sai taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 2001 epäsymmetrisen informaation vaikutuksen tutkimuksesta yhdessä George Akerlofin ja Michael Spencen kanssa.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös