Osakeanalyysit

Kriisi- vai käänneyhtiö? – Consti julkaisi jo kolmannen tulosvaroituksen lyhyen ajan sisään

Consti korjausrakentaminen osakekurssi osakkeet

Korjausrakentamiseen ja taloteknisiin palveluihin keskittyvän Constin useat tulosvaroitukset yllättivät analyytikonkin.

Yhtiön tulosvaroitus on jo kolmas lyhyen ajan sisällä, sillä tulosvaroituksia on tippunut syksyllä kuukauden välein.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Consti on jatkanut projektikantansa läpikäyntiä. Arvioinnin perusteella yhtiö on edelleen tarkistanut projektikannan kustannusarvioita, jotka heikentävät viimeisen vuosineljänneksen liiketulosta. Yhtiö odottaa viimeisen vuosineljänneksen liiketuloksen olevan negatiivinen.

Yhtiön liiketulosta heikentävät edelleen projektien toteutukseen ja johtamiseen liittyvät kannattavuusongelmat.

Tulos painuu pakkaselle

Consti arvioi nyt, että sen koko vuoden 2017 liikevaihto kasvaa vuoteen 2016 verrattuna mutta liikevoitto heikkenee merkittävästi vuoteen 2016 verrattuna. Aiemmin se arvioi, että koko vuoden 2017 liikevaihto kasvaa vuoteen 2016 verrattuna mutta liikevoitto heikkenee vuoteen 2016 verrattuna.

Edellisessä tulosvaroituksessa lokakuussa Consti kertoi tuloksen ennakkotiedoissa, että tarkistetun projektikannan kustannusarviot heikentävät kolmannen vuosineljänneksen liiketulosta. Silloin yhtiö kertoi liiketulosta heikentävän Talotekniikka-toimialan projektien toteutukseen ja johtamiseen liittyvät kannattavuusongelmat.

Syyskuussa puolestaan yhtiö täsmensi vuoden 2017 näkymiä johtuen talotekniikka toimialan projektitoimitusten odotettua heikommasta kannattavuudesta.

Jotain yhtiön yhä kroonisemmilta näyttävistä ongelmista kielii tietenkin sekin, että toimitusjohtaja Marko Holopainen jätti yhtiön syyskuussa.

Vaikeudet ovat heijastuneet luonnollisesti myös osakekurssiin, joka on laskenut jo alle yhtiön 9,5 euron listautumishinnan.

Consti on hyvä esimerkki siitä, millaisia vaaroja piilee listautuvaan yhtiöön, jossa pääomistaja luopuu omistuksistaan. Listautumisessa nimittäin pääomistaja Intera myi osakkeitaan ja luopui Consti-omistuksista kokonaan kesällä 2016, muistuttaa Arvopaperi.

Yhtiön näkemys tuloksen painumisesta pakkaselle yllätti myös analyytikon.

”Aivan täytenä yllätyksenä tulosvaroitus ei tullut. Olimme jo aikaisemmin arvioineet, että Talotekniikan projektiongelmat ja yksikön uudelleenorganisointi tulevat edelleen painamaan Constin kannattavuutta lyhyellä aikavälillä. Se että loka-joulukuun liiketulos on tappiollinen oli kyllä yllätys”, Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen toteaa Kauppalehdelle.

Onko Consti kärsivällisen sijoittajan osake?

Sijoittajien kannalta tuhannen taalan kysymys on tietenkin, ovatko Constin ongelmat vain väliaikaisia.

Lyhyellä aikavälillä Consti olevan rakennussektorilla suhteellisesti haastavammassa asemassa kuin uudisrakentajat.

”Kuumentuvassa markkinassa uudisrakentajien imevät markkinoilta resurssit, erityisesti projektijohdon, mikä aiheuttaa Constille kustannuspaineita ja haasteita vastata omaan kysynnän kasvuun. Uudisrakentajat voivat hyvässä markkinatilanteessa maksaa resursseista korkeampaa hintaa kuin matalan marginaalin liiketoiminnassa oleva Consti”, totesi Evlin analyytikko Jaakko Tyrväinen hieman yli vuosi sitten Constin haasteista.

Rakennussykli hiipuu kuitenkin jossain vaiheessa, mutta Constin kysyntänäkymät eivät, Tyrväinen uskoi.

Pitkällä aikavälillä Constille töitä tuo yksi Suomen rakennuskannan massiivinen ongelma: korjausvelka.

”Suomen kiinteistöjen korjausvelka kasvaa tasaisesti koko ajan ja 60- ja 70- lukujen rakennukset pitävät orgaanisen kysynnän voimakkaassa kasvussa. Uskomme Constin jatkavan yli 5 prosentin orgaanista kasvua keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä”, Tyrväinen ennusti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös