Valuuttakurssit

Tarjoaako Norjan kruunu valuuttasijoittajalle mahdollisuuden pikavoittoon?

Norjan kruunun viime aikojen raju heikentyminen euroa vastaan saattaa olla hyvinkin väliaikainen ilmiö, uskoo Nordean analyytikko.

Norjan kruunun viime aikojen raju heikentyminen euroa vastaan saattaa olla hyvinkin väliaikainen ilmiö, uskoo Nordean analyytikko.

Norjan kruunu on heikentynyt viime viikkoina Ruotsin kruunun vanavedessä, vaikka todellisuudessa taloudet ovat hyvin erilaisia, huomauttaa Nordean analyytikko Sanna Kurronen blogissaan.

Norja on öljyntuottajamaa ja sen valuutta on yleensä seurannut läheisesti öljyn hintaa. Kurrosen mukaan öljyn hinnan nousu tuo Norjaan vientituloja ja tukee talouskasvua, mikä osaltaan johtaa inflaation kiihtymiseen ja korkojen nousuun. Korkojen nousu puolestaan tukee yleensä valuutan arvoa, koska sijoittajat allokoivat sijoituksiaan matalan korkotason maiden valuutoista korkean korkotason maiden valuuttoihin.

Jotain erikoista on kuitenkin viime aikoina.

”Öljyn hinnan ja Norjan kruunun yhteys on kuitenkin kääntynyt päälaelleen lokakuusta alkaen. Öljyn hinnan noususta huolimatta NOK on heikentynyt sekä euroa että muita kauppakumppanivaluuttoja vastaan”, Kurronen toteaa.

öljy brent-laatu hinta raaka-aineet talous

Miksi Norjan kruunu ei ole vahvistunut öljyn hinnan mukana, kuten normaalisti?

Kurrosen mukaan syytä on etsitty asuntojen hintojen pudotuksesta, mutta se alkoi Norjassa jo keväällä ja näyttää ennemmin olevan nyt pysähtymässä. Tosin talouskasvu kiihtyy ja korot ovat hyvin alhaiset, joten Norjan asuntomarkkinoiden heikkous tuskin jatkuu pitkään. Analyytikon mukaan on mahdollista että Ruotsin viime kuukausina nähty asuntojen hintojen lasku on saanut kansainväliset sijoittajat huolestumaan. Valuuttamarkkinoilla tämä näkyy siten, että Ruotsin ja Norjan kruunujen välinen korrelaatio on ollut viime viikkoina korkea.

Toinen syy heikkoon kruunuun on Kurrosen mukaan todennäköisesti vuoden lopun hyvin alhainen likviditeetti.

”Ennen vuodenvaihdetta sijoittajat sulkevat positioitaan ja vähentävät aktiviteettiaan, mikä voi ajaa erityisesti reunamaiden markkinoita alas.”

Mikäli vuoden vaihteen alhainen likviditeetti todella selittää Norjan kruunun heikkenemisen, saattaa kruunulla olla tammikuulla edessä nousupaineita. Näin ainakin uskoo Kurronen.

”Vahvistuva talouskasvu ja lisääntyvä koronnostotarve tukevat Norjan kruunua ennusteessamme taas ensi vuonna, kun samalla OPECin ja muiden öljyntuottajamaiden sopimat tuotannon leikkaukset jatkuvat pitkälle ensi vuoteen tukien öljyn hintaa. Jo vuoden 2018 ensimmäisellä kvartaalilla nähdään 7-8% vahvempi kruunu euroa vastaan.”

1 kommentti
  • anon sanoo:

    Maaliskuu 2020 – Brent = 30 EUR ja EUR = 11.3 NOK.

  • Ylös
    >