Makrotalous

Ovatko globalisaatiokriitikot väärässä? Parjattu globalisaatio nostikin suomalaisten ostovoimaa

Suomalainen saa palkalla nykyään paljon enemmän kuin aiemmi – kiitos globalisaation. Näin väittää EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Jyri Häkämies EK toimitusjohtaja talous

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Valokuvaaja Marjo Koivumäki.

Suomalainen saa palkalla paljon enemmän kuin aiemmin – kiitos globalisaation. Näin väittää EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Palkat ovat nousseet reippaasti, ja kun kansainvälinen työnjako on tiputtanut hintoja, syntyy lopputuloksena parantunut ostovoima. Tiedot selviävät Ylen teettämästä tutkimuksesta, jonka olisi suonut saavan paljon enemmän julkisuutta, toteaa Häkämies EK:n tiedotteessa.

Häkämiehen mukaan nämä faktat todistavat ihan päinvastaista mitä populistit USA:ssa, Englannissa tai Suomessa ovat väittäneet.

Häkämies esittää konkreettisia esimerkin.

”Auto maksaa vain puolet siitä mitä se maksoi vuonna 1996. Palkat ovat nousseet tuona aikana 86% samaan aikaan kun auton hinta on pysynyt samana. Vaikka kuluttajasta tuntuu, että bensa maksaa aina vaan enemmän, näin ei ole, kun palkkojen nousu otetaan huomioon. Bensa on 15% halvempaa kuin vuonna 2005.”

Matkapuhelinten hinnoissa vertailu ulottuu vuoteen 2005 ja siitä vuodesta hinnat ovat tippuneet peräti 90 prosenttia.

Vaatteiden hinnoissa näkyy Häkämiehen mukaan Kiina-ilmiö. ”Naisten vaatteiden hinnat ovat tippuneet 55% kolmessakymmenessä vuodessa ja miesten jopa 59%.”

”Luetteloa voi jatkaa lihalla, oluella tai vaikkapa ulkomaan lentojen hinnoilla. Sääntelyn vapauttaminen on tiputtanut lentolippujen hintoja kolmessakymmenessä vuodessa 51%. Tämän tietää matkailija ja erityisesti nuoret, joiden matkustaminen on aivan eri luokkaa kuin aikanaan”, Häkämies toteaa.

Ainoastaan sairaanhoitopalveluiden ja hammashoidon hinnat ovat nousseet.

Häkämies vetää tuloksista sen johtopäätöksen, ettei rajojen sulkeminen kannata.

”Ylen teettämä tutkimus on vaikeaa luettavaa niille, jotka ovat uskotelleet kansaisille, että rajojen sulkeminen olisi parasta meille suomalaisille. Samaa todistaa myös Bertelsman Stiftungin tutkimus, joka osoittaa Suomen olevan yksi globalisaatiosta hyötyneistä maista. Suomi elää viennistä ja globalisaatio on laskenut hintoja suhteessa palkkoihin.”

Yle pyysi selvitystään varten Tilastokeskusta laskemaan 45 tuotteen ja palvelun hintojen kehittymisen vuosina 1986, 1996, 2006 sekä nyt. Tilastokeskus laski pyydettyjen tuotteiden ja palveluiden hinnat vuosikeskiarvoina.

Tilastokeskus toteutti hintalaskelmat siten, että vertailuvuodeksi valittiin 2005. Tätä uudempia ja vanhempia tietoja verrataan siis vuoden 2005 tasoon.

Lue Ylen tutkimustulokset täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös