Kasvuosakkeet

50 prosentin noste

Huhut mahdollisesta yrityskaupasta voivat tuoda osakkeelle melkoisen kurssinosteen.

Wall Street Journal kertoo, että lääkeyritys Celgene aloittaa neuvottelut Juno Therapeuticsin ostamisesta. Kauppahintaa ei ole tiedossa, kumpikaan yritys ei kommentoi, eikä ole tietoa siitä tuleeko mitään kauppaa syntymään.

Silti seuraus Juno Therapeuticsin osakekurssille on merkittävä ja osakkeella aletaan käydä kauppaa noin 50 prosentin nosteessa.

geeniterapia, cart-terapia, syöpähoidot ja bioyhtiöt ovat nosteessa

Celgenen osakkeenomistajat eivät ole yhtä innoissaan ja osake laskee yli kaksi prosenttia.

CART-terapia, geeniteknologia, geeniterapia ja syöpähoidot nostavat päätään.

CART-terapia on Juno Therapeuticsin ydinosaamista ja se sopii Celgenen tuoteportfolioon

Käytännössä CART-terapia etenee kutakuinkin niin, että potilaalta otetaan T-soluja, niihin lisätään syövän tunnistava CAR-reseptoria koodaava geeni, solut monistetaan ja palautetaan potilaaseen. Nämä potilaaseen palautetut muokatut solut tunnistavat CART reseptorin avulla syöpäsolun ja tappavat sen. Tämä teknologia on Juno Therapeuticsin ydinosaamista.

Celgenen ongelma on ohut portfolio. Junolla on 11 aihiota ensimmäisen ja toisen faasin kliinisissä kokeissa ja Junon ostaminen auttaisi Celgeneä rakentamaan ja hajauttamaan omaa tuoteportfoliotaan tulevien rahavirtojen varmistamiseksi.

Celgenen 13 miljardin liikevaihdosta 63 prosenttia tulee Revlimid-nimisestä verisyövän hoitoon käytetystä lääkkeestä. Ohut tuoteportfolio, on saanut sijoittajat huolestumaan, ja Celgenen osake on ollut reippaassa laskussa viimeisen puolen vuoden aikana.

Celgene ilmoitettua ostavansa Impact Biomedicinen noin seitsemällä miljardilla dollarilla ja nyt potentiaalisesti myös Juno Therapeuticsin, näyttää yrityksen tuotekehitysputki paljon hajautetummalta. Junon kehitysputkessa olevat hoitomuodot verisyöpään voisivat vahvistaa Celgenen verisyöpäportfoliota ja auttaa yritystä laajentamaan tuotevalikoimaansa myös muihin syöpätyyppeihin .

CART-yritykset nosteessa

Juno Therapeutics ei ole ainoa kauppa CART-terapian kentällä. Viime vuonna Gilead Sciences osti Kite Pharman 11,9 miljardilla dollarilla. Kiten kehittämä  Yescarta (axicabtagene ciloleucel) oli FDA:n toinen koskaan hyväksymä CART-terapia.

Myös Junon CART-aihiot vaikuttavat lupaavilta ja tietoisuus mahdollisesta yritysostosta on nostanut myös muita immuno-onkologiaa ja geeniteknologiaa yhdistävien yritysten kursseja. Erimerkiksi Adaptimmune Therapeutics on tänään 6,8 prosentin ja Cellectis 6,2 prosentin nosteessa.

Mutta mikä CART-terapiasta tekee niin mielenkiintoista? Perinteinen lääkehoito pyrkii tappamaan syöpäsolun, mutta CART-terapia pyrkii sen sijaan vahvistamaan potilaan omaa immuunivastetta.

Potilaalta eristetään T-soluja, solut muokataan paremmiksi ja ne palautetaan potilaaseen. Perinteiseen pienmolekyyliin verrattuna terapiassa on aika monta askelta. Ei riitä, että kehitetään syöpäsolun tunnistava ja T-solun aktivoiva reseptori, joka saadaan siirrettyä T-soluun takaisin. Haasteena on myös miten eristää, transformoida, rikastaa ja kasvattaa solut erilaisista potilaista tavalla jossa lääkkeisiin liittyvät normit täytetään.

CART-terapian haasteena on löytää terapeuttinen ikkuna, jossa annettu hoito parantaa syövän, muttei itsessään tapa potilasta. Nyt oston kohteena olevan Juno Therapeuticsinkin kohdalla kehitysvaiheessa olevan hoidon aiheuttamat potilaskuolemat ovat olleet realisoitunut riski. Tämän takia isona kysymyksenä onkin ollut, että saadaanko CART-terapiaa ylipäätään toimimaan. Nyt valmisteilla oleva yrityskauppa on osaltaan merkki siitä, että CART-terapia voi isomminkin avata uuden tavan hoitaa vaikeita sairauksia.

Juno Therapeutics olisi jo toinen SalkunRakentajan ”Miten tehdä rahaa geeniteknologialla”-sarjassa esitellyistä yrityksistä, joka päätyy yritysoston kohteeksi. Lue lisää täältä.

Kommentoi
Ylös
>