Sijoitusuutiset

Kohuvaluutta Onecoin on tulossa tiensä päähän

Bulgarian viranomaiset ovat takavarikoineet Onecoinin Bulgarian-toimiston tietokoneet poliisitutkintaa varten.

Onecoin on Onecoin Ltd -nimisen yhtiön vuoden 2015 alusta lähtien markkinoima tuote, jonka yhtiö sanoo olevan kryptovaluutta. OneCoin Ltd -yhtiön perustaja on bulgarialainen Ruja Ignatova.

Yhtiön liiketoimintaa on koulutuspakettien myynti ja jakelu. Koulutus on e-kirja ja videomateriaalimuotoista.

Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta. Toiminta perustuu verkostomarkkinointiin, sillä jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille.

Kryptovaluutta joka ei kelpaa maksuvälineeksi

OneCoinia markkinoidaan kryptovaluuttana ja bitcoinin kilpailijana, ja sen markkinointi perustuu suuriin tuotto-odotuksiin. Onecoin on kuitenkin siitä erikoinen kryptovaluutta, että toisin kuin esimerkiksi bitcoin, sitä ei koskaan ole voinut käyttää maksuvälineenä.

OneCoinin toiminnassa on ollut näkyvästi omukana kaksi suomalaista, Onecoinia eri maissa markkinoiva Kari Wahlroos sekä Suomen maajohtajan tittelin itselleen keksinyt Tommi Vuorinen. Wikipedian mukaan vuoden 2016 alkupuolella OneCoin sanoi toiminnassaan olevan mukana yli 17 000 suomalaista.

Pohjanmaan poliisilaitos aloitti kesällä 2017 rikostutkinnan Onecoiniin liittyvien talousrikosepäilyjen johdosta. Onecoiniin liittyvästä liiketoiminnasta on tehty useita rikosilmoituksia viime vuonna. Verovirasto on yksi rikosilmoitusten tekijöistä.

Tietokirjailija Petteri Järvinen on seurannut Onecoinin tapahtumia jo pitemmän aikaa.

Hänen mukaan Onecoin on byramidihuijaus. Pyramidihuijaus eli Ponzi-huijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla. Pyramidihuijauksen tarkoitus on kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin verkostoon liittyneille.

Järvisen mukaan aikarajat Onecoinin lähdekoodin julkistukselle umpeutui lokakuussa 2016, kun vanha lohkoketju mitätöitiin. Jo tämä sinällään jo kiistaton merkki huijauksesta, Järvinen toteaa.

Vuosi sitten tammikuussa Onecoin sulki Järvisen mukaan ”sisäisen leikkipörssin”.

Nyt Onecoinin kyseenalainen tarina on tulossa tiensä päätökseen.

Korttitalo romahtaa

Uusimmassa blogissaan Petteri Järvinen kertoo, että Saksan aloitteesta Bulgarian viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin ja takavarikoineet Onecoinin Bulgarian-toimiston tietokoneet poliisitutkintaa varten. Asiasta kertoo Bulgarian sisäministeriön tiedote.

”Bulgarian toimistolla tuskin oli paikalla enää muita kuin mitään tietämättömiä toimistohenkilöitä. Päätekijät ovat paenneet ulkomaille jo viime vuoden puolella”, Järvinen toteaa.

Kari Wahlroos kertoi saaneensa potkut joulukuussa. Järvisen mukaan todennäköisempi selitys on, että hän irtaantui viime hetkellä oma-aloitteisesti, ja pyörittää nyt jo uutta DagCoin-kolikkoa. Facebookissa Wahlroos on kertonut ratkaisevan eron Onecoinin ja DagCoinin välillä, Järvinen piikittelee.

Järvinen uskoo että Keskusrikospoliisi joutuu vihdoinkin setvimään Onecoiniin liittyvät epäselvyydet.

Vuonna 2015 poliisihallituksen alainen arpajaishallinto teki OneCoinista tutkintapyynnön keskusrikospoliisille, koska se epäili sitä pyramidihuijaukseksi. Keskusrikospoliisi teki kuitenkin syksyllä 2015 päätöksen, ettei OneCoinin toiminnasta Suomessa ollut edellytyksiä aloittaa esitutkintaa.

Nyt petetyt Onecoin-jäsenet tekevät rikosilmoituksia ja poliisi saa Saksasta virka-apupyyntöjä, Järvinen toteaa.

Petteri Järvinen on turhautunut viranomaisten hampaattomuuteen.

”Liki kolme vuotta olen voimattomana seurannut, miten suomalaiset pyörittävät kansainvälistä suuren luokan huijausta. Asia ei ole kiinnostanut poliisia eikä valtamediaa (muutamia yksittäisiä juttuja lukuunottamatta), vaikka Wincapitan jälkeen pyramidihuijausten selvittäminen ja niistä varoittamisen olisi luullut olevan medialle melkeinpä velvollisuus.”

Kolmivuotisen historiansa aikana Onecoin on osoittanut sitkeäksi ja kekseliääksi, eikä uusinkaan käänne ole välttämättä lopullinen luku Onecoinin historiaan, Järvinen epäilee.

Tällaista oli meno vuonna 2015 Kari Wahlroosin ”hengennostatus”-tilaisuudessa Helsingissä.

 

1 kommentti
  • Ajattelija sanoo:

    Tämä on sitä samaa kateellisten suomalaisten paskanjauhantaa Win Capitasta. Tuo Petteri on kytköksessä kilpailevaan Bitcoiniin, jonka pörssihinta on mennyt viimeaikoina alas kuin lehmän häntä.

    https://www.adlibris.com/fi/kirja/wincapita-9789529386260
    Tutkintaa on leimannut laaja mediajulkisuus, jossa klubia on virheellisesti väitetty pyramidi-huijaukseksi ja toimintaa vetänyttä Hannu Kailajärveä rikolliseksi, joka oli pettänyt sijoittajia katteettomiksi väitetyillä tuottolupauksillaan. WinCapita-oikeudenkäynneissä on edetty useisiin lainvoimaisiin rikosoikeudellisiin ratkaisuihin. Huikeita määriä jäsenistön omaisuutta on takavarikoitu ja heiltä on vaadittu rikoshyötynä vuosien takaisia ansioitaan. Klubi toimi vain ulkomailla ja siten siellä tapahtuneiksi väitettyjä rikoksia ei olisi pitänyt voida lainkaan ratkaista Suomessa Suomen lakien nojalla. Tässä kirjassa virheelliset väitteet ………….. lukekaa lisää

  • Ylös
    >