Talouden trendit

Koneet kaksi, ihminen nolla

Alibaban tekoäly on tasolla, jossa se ymmärtää lukemaansa jo ihmistä paremmin.

Ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun Alphabeting tekoäly Alphago hämmastytti maailmaa voittamalla ihmisen Go pelissä. Nyt tekoälyn kehityksessä on saavutettu uusi virstanpylväs.

Alibaba kertoi maanantaina, että sen tekoäly sai 82,44 pistettä Stanfordin Question Answering Dataset (SQuAD) testissä, joka on niukasti paremmin kuin ihmisten pisteet 82,304,

SQuAD on testi, joka perustuu yli 100 000 kysymys-vastaus pariin, jotka on tehty yli 500:sta Wikipedian artikkelista. SQuAD:ia pidetään yhtenä maailman parhaista lukemisen ymmärtämisen testeistä  ja se houkuttelee tekoälyä kehittäviä yliopistoja ja yrityksiä Googlesta, Facebookiin ja Microsoftiin asti.

Alibaban Luo Si kommentoi tulosta näin: ”On suuri kunnia päästä todistamaan virstanpylväästä, missä kone ohittaa ihmisen luetun ymmärtämisessä. Olemme innoissamme tutkimuksen merkittävistä edistysaskelista kuluneen vuoden aikana”.

Näin tekoälyn kehittyminen näkyy kuluttajalle

Käyttäjille tekoälyn tuomia hyötyjä on useita. Ensinnäkin tuotteiden hakeminen helpottuu, koska tekoäly hakee sinulle tuotteita, joita et edes tiennyt tarvitsevasi. Tuotteita voidaan esitellä yksilöllisten ominaisuuksien mukaan.  Chatbotit auttavat ilman ihmisen väliintuloa ja tilaukset saadaan perille tunneissa päivien sijaan.

Yhdessä nämä parannukset parantavat ostokokemusta lähtien tuotteen löytämisestä, ostopäätöksen tekemisestä, toimitukseen ja ostamisen jälkeiseen palveluun. Amazonin tekoäly keskittyy uusiin tuotteisiin, joissa vaikkapa kodin valoja, verhoja ja musiikkia voi säätää puheen kautta. Alibaba keskittyy helpottamaan itse ostokokemusta.

Käytännön esimerkki saattaa valottaa miten tekoäly edesauttaa tuotehakua. Perinteisesti hakukone suosittelee jo aiemmin ostettuja tuotteita. Jos olet ostanut kellon, sinulle tarjotaan uutta kelloa.

Tekoälyn kautta haetaan parempaa kokemusta. Äiti joka ostaa ihoallergian hoitoon soveltuvia erikoispyyhkeitä lapselleen, saa ensi kerralla eteensä allergisten lasten ravintolisiä käsittelevän artikkelin. Tätä kautta äiti saattaa kiinnostua ostamaan näitä ravintolisiä ja hyötyy palvelusta vaikkei ostaisikaan.

Tämän takia Alibaba pärjää tekoälyssä

Tilastotietokanta Statistan mukaan liikevaihto tekoälyssä tulee kasvamaan 2,42 miljardista dollarista 59,75 miljardiin dollariin. Kasvua on peräti 2368 prosenttia! Tekoäly on siis iso mahdollisuus, mutta sijoittajan kannalta olennainen kysymys on kuka tekoälyn kehittämisen kisan voittaa.

Alibaba on datayritys. Alibaban Taobao- ja Tmall-alustoilla ja mobiilin käyttäjillä on noin 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Tätä kautta Alibaba saa kerättyä massiivisen määrän dataa asiakkaiden käyttäytymisestä, maksu- ja luottohistoriasta, demografiasta, suosituista hauista, sosiaalisista verkostoista, henkilökohtaisista mieltymyksistä ja niin edelleen.

Suuri datan määrä ja ison luokan laskentateho ovat keskeisiä elementtejä tekoälyn kehittämisessä. Alibaban toimitusjohtajan Jack Man mukaan kansainvälisiä yrityksiä, joilla on riittävästi resursseja ja dataa kehittää aidosti tekoälyä on alle viisi kappaletta.

Jack Ma kertoo, että tekoälyä kehittävät yritykset tarvitsevat dataa, laskentatehoa ja uskoa tekoälyn kysyntään. Samalla Ma laskee Alibaban olevan kolmen parhaan joukossa.

Luetun ymmärtämisen kautta parempaa palvelua

Mitä hyötyä sitten juuri luetun ymmärtämisellä voi olla Alibaban tekoälyprojektille?

Alibaban chatbotti Ali Xiaomi tuottaa personoituja vastauksia. Ali Xiomi käsittelee niin puhuttuja kuin kirjoitettujakin kysymyksiä ja auttaa asiakkaita myös löytämään tuotteita vaikkapa valokuvan perusteella.

Ali Xiaomi tarjoaa kuitenkin jo nyt hiukan korkeamman luokan palvelua. Se osaa katsoa säätiedot tai ostaa lentoliput. Tekoäly joka ymmärtää lukemaansa voi internetiin yhdistettynä ainakin periaatteessa tarjota jo varsin tasokasta palvelua.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  17.1.2018 at 09:16

  Selviäisikö Alphago silti vieläkään täyspäisenä ulos ns kiinalaisesta huoneesta:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalaisen_huoneen_argumentti

  Jos selviäisi, sen tulisi jossain vaiheessa osata kysyä itseltään, ymmärränkö oikeasti lukemaani vai reagoinko vain loogisesti, minuun ohjelmoitujen algoritmien mukaan.

  Itse asiassa mitä huonommin tekoäly suoriutuu pelkkää ongelmanratkaisua vaativasta tehtävästä, sitä lähempänä ihmismäistä tietoisuutta se on. Ja ellei se tee yhtäkään ehdotusta sen puolesta, miten kielen rakennetta ja sillä ilmaistavia asioita voitaisiin parantaa, sillä ei ole edellytyksiä voittaa ihmistä missään kognitiivisen älykkyyden lajissa, joita ovat muuttuvassa fyysisessä ympäristössä ja erityisesti muuttuvassa sosiaalisessa maailmassa pärjääminen.

  Voi tietenkin käydä niin, että kun tekoälystä tulee standardi, se itse määrittelee uudelleen niin fysikaalisen ympäristön kuin tekoälysosiaalisen kontekstinkin. Silloin kiinalaisen huoneen ovi lukitaan pysyvästi ja sisään jäämme me ihmiset.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös