Osakeanalyysit

Lindex on Stockmannin riippakivi

Lindex kauppaketju vaatekauppa Stockmann sijoittaminen

Kuva: Kenneth Luoto

Kauppaketjun ongelmat eivät ota loppuakseen. Viimeksi yhtiö antoi tulosvaroituksen syyskuussa, ja nyt jatkoa seuraa. Viime viikolla yhtiö antoi jälleen tulosvaroituksen.

Alustavien taloudellisten tietojen mukaan Stockmannin liikevaihto oli noin 315 miljoonaa euroa vuoden 2017 neljännellä vuosineljänneksellä. Vertailukelpoisen liiketoiminnan liikevaihto oli edellisvuoden tasolla.

Erityisen rajua on Lindexin tulosromahdus. Lindex on Stockmann-konserniin kuuluva vaatekauppaketju. Sillä on myymälöitä Pohjoismaissa, Baltiassa, Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Lähi-idässä.

Stockmann arvioi Lindexin oikaistun liikevoiton olevan noin 13 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2016 oli 54,9 miljoonaa euroa. Lindexin suhteellinen myyntikate on pysynyt alhaisella tasolla, ja kannattavuuden parantamisohjelman tuomat kustannussäästöt saavutetaan vasta vuonna 2018, Stockmann kertoo.

Ongelmat tavaratalojen yksikössä ovat alkaneet helpottaa, mutta Lindexistä on tullut yhtiön uusi heikko kohta, kun matalammat volyymit, bruttomarginaalipaine ja investoinnit painavat tuottoja alas, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Handelsbanken pelkää, että Lindexillä on vaikeuksia myös edessäpäin.

”Katsottaessa eteenpäin uskomme, että kiristyvä kilpailutilanne ja tarvittavat investoinnit digitalisaatioon heikentävät myös Lindexin tuottoja.”

Handelsbankenin mielestä Lindexin suunta on huolestuttava. Tuotot putosivat alle puoleen viime kvartaaleina. Stockmannin pitäisi pankin mukaan myydä arvokkaita kiinteistöjään keventääkseen velkataakkaansa.

Stockmann pyrkii parhaillaan eroon Nevsky Centeristä Pietarissa ja Kirjatalosta Helsingissä. Handelsbanken tosin pelkää, etteivät ne mene kaupaksi yhtiön tavoittelemilla hinnoilla.

Sijoittajien kannalta ainoa lohtu näyttää olevan Stockmannin kustannussäästöt.

”Uskomme Stockmannin tuottojen paranevan tänä vuonna lähinnä kustannussäästöjen myötä, mutta väitämme, että pidemmän aikavälin näkymät ovat epävarmat”, Handelsbanken arvioi.

Handelsbankenin suositus tavarataloketjun osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 4,1 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös