Arvo-osakkeet

Martela julkaisi karun tulosvaroituksen – Analyytikko: ”Yhtiöllä on vakavia ongelmia”

Osake lähti tulosvaroituksen jälkeen syöksyyn ja analyysitalo Inderes laski osakkeen suosituksen tasolle vähennä.

Osake lähti tulosvaroituksen jälkeen syöksyyn ja analyysitalo Inderes laski osakkeen suosituksen tasolle vähennä.

Huonekaluvalmistaja kertoi perjantaina pörssitiedotteessaan, että alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan sen koko vuoden 2017 liiketulos ei saavuttanut viime lokakuussa ilmoitettua tasoa.

Lokakuussa yhtiö arvioi vuoden 2017 liikevaihdon heikkenevän selvästi ja liiketuloksen heikkenevän edellisvuodesta.

Nyt yhtiö tarkensi arvioitaan liikevaihdosta ja tuloksesta.

Alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan koko vuoden 2017 liikevaihto ja liiketulos heikkenivät selvästi edellisvuodesta. Liikevaihto oli Martelan mukaan noin 109 miljoonaa euroa ja liiketulos noin 0 miljoonaa euroa.

Konsernin vuoden 2016 liikevaihto oli 129,1 miljoonaa euroa ja liiketulos 6,2 miljoonaa euroa. Yhtiön kannattavuus heikkenee vuonna 2017 siis selvästi edellisvuoteen verrattuna.

Neljännellä neljänneksellä 2017 Martelan Suomen liikevaihto ei saavuttanut ennakoitua tasoa. Uudet tilaukset olivat kuitenkin edelleenkin kasvussa Suomessa neljännellä neljänneksellä, mutta niiden toimitukset jakautuivat vuodelle 2017 ja 2018. Neljännellä neljänneksellä toimitusvarmuus ylitti vuoden 2016 tason ja tätä edelleen edesauttoi tietojärjestelmän toiminnallisuuden parantuminen ja uusien toimintatapojen jalkauttaminen organisaatioon.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen pitää Martelan ongelmia vakavina.

”Tulosvaroitus tuli meille yllätyksenä ja se oli pettymys erityisesti tappiollisen Q4-liiketuloksen osalta. Mielestämme tulosvaroitus viittaa siihen, että yhtiöllä on ollut vakavia ongelmia Q4’17 aikana ja 2018 tuloskehitykseen liittyvä epävarmuus on sen myötä kasvanut”, Kinnunen toteaa Inderesin yhtiöpäivityksessä.

Inderes oli aiemmin arvioinut yhtiön pahimpien ongelmien olevan takana ja liikevaihdon sekä kannattavuuden palautuvan vuonna 2018 yhtiön tietojärjestelmäongelmien poistuessa. Tämän toteutumisen todennäköisyyttä on kuitenkin nyt vaikea arvioida, koska tulosvaroitus ei avannut tarkemmin syitä tappiollisen neljännen kvartaalin liiketuloksen taustalla, Kinnunen toteaa.

Kinnusen mukaan tappiollinen kvartaalitulos viittaa siihen, että yhtiö on joutunut myymään tuotteitaan erittäin heikolla katteella tai/ja lisäksi tietojärjestelmäongelmat ovat jatkuneet tai/ja yhtiöllä on ollut muita vakavia ongelmia.

Martelan osakkeessa ei tällä hetkellä ole Kinnusen mukaan nousuvaraa. Osake ei saa tällä hetkellä tukea tulospohjaisista kertoimista heikon näkyvyyden ja tuloskehitykseen liittyvän epävarmuuden takia.

”Markkinoiden luottamuksen ollessa heikko mahdollinen korkea ohjeistus vuodelle 2018 ei todennäköisesti riittäisi myöskään tukemaan osaketta”, Kinnunen arvioi.

Inderes laski Martelan suosituksemme tasolle vähennä aiemmalta lisää-tasolta ja laski tavoitehinnan 7,0
euroon aiemmasta 8,0 eurosta.

Yhtiön osakekurssi syöksyi perjantaina lähes 12 prosenttia tulosvaroituksen julkistuksen jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös