luokittelematon

Uusi kansalaisaloite vaatii: Vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä poistettava oikeus kumota potilaan lääkärin lausuntoja

Uusi kansalaisaloite vaatii, että vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä on poistettava mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa tapaturmavakuutuslakia siten että tuo mielivaltaisuus poistuu.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Tähän mennessä aloite on kerännyt noin 5800 kannatusilmoitusta.

Vakuutus- eläkelaitosten lääkäreillä on ollut pitkään lain suojaama oikeus tehdä päätöksiä ilman vastuuta lausunnoistaan, aloitteen perusteluissa todetaan.

”Sellainen mielivaltaisuus ei saa enää jatkua Suomessa”, kansalaisaloite vaatii.

Aloitteen mukaan koko sosiaalivakuutusjärjestelmän uskottavuuden kannalta lääkäreiden antamilla lausunnoilla ja todistuksilla on keskeinen merkitys.

”Vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten lääkäreille asetettu erivapaus lääketieteellisiä kannanottoja ja lausuntoja koskien on omiaan lisäämään epäluuloja koko järjestelmää kohtaan.”

Samalla käytäntö myös vähentää vakuutuspäätösten uskottavuutta ja on omiaan lisäämään vakuutetun kokemaa epäoikeudenmukaisuutta, aloitteessa todetaan.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden ja ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnot tulee asettaa jatkossa muodollisesti yhtäläiseen asemaan.

”Tämän vuoksi vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden oikeus olla noudattamatta lausunnoissaan ja muissa kannanotoissaan terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä annetun lain mukaisia muotosäännöksiä tulee poistaa.”

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Timo Nyman

  6.3.2018 at 13:14

  Mukana aloitteessa

 2. Bernstein

  6.3.2018 at 19:25

  ”Vakuutus- eläkelaitosten lääkäreillä on ollut pitkään lain suojaama oikeus tehdä päätöksiä ilman vastuuta lausunnoistaan, aloitteen perusteluissa todetaan.”

  Näin on ollut jo aikojen alusta – enkä valitettavasti usko, että asiaan saadaan tällä aloitteella muutosta. Vakuutusyhtiöt tulevat vastustamaan henkeen ja vereen; uhkaavat varmasti päättäjiä jopa pääkonttoriensa siirrolla Ruotsiin. Suomen Lääkäriliitto ei myöskään tule asettumaan tärkeissä viroissa ja asemissa olevia vakuutusmafian kollegoita vastaan – jo senkin vuoksi, että vakuutuslääkäreitä istuu sen omissa kabineteissa eikä korppi korpin silmää noki.

  ”Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden ja ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnot tulee asettaa jatkossa muodollisesti yhtäläiseen asemaan.”

  Juridisesti ne asetetaankin – jos kirjoittaja tarkoittaa lausuntojen asemaa oikeudessa. Sen sijaan oikeusistuin ei kykene erottamaan toisistaan lääkärin titteliä ja muodollista asemaa osaamiseen perustuvasta tietotasosta, vaan antaa herkästi vakuutusyhtön maksaman professorin 10 vuotta vanhentuneelle tiedolle paremman aseman kuin tämän 30 nuoremman mutta arvoisaa emeritusta monin verroin osaavamman kollegan lausunnolle.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös