Oma talous

Romutuspalkkio, sähköautotuki ja muuntotuki – kokeilu autokannan uudistamiseksi käynnistyi

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyvät vuodenvaihteen jälkeen.

Autokannan uudistamiseen tähtäävät tukimuodot astuivat voimaan vuoden alusta.

Romutuspalkkiota voi saada 1500 – 2500 euroa, josta valtion osuus on 1000 – 2000 euroa ja autoalan 500 euroa. Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200 – 1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa tammi-elokuun ajan ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018 -ö2021.

Romutuspalkkion edellytyksenä on auton liikennekäytössä olo sekä vuoden omistajuus.

Romutuspalkkion voi käyttää uuden, vähäpäästöisen henkilöauton hankkimiseen kuluvan vuoden tammi-elokuun aikana. Palkkion saamisen edellytyksenä on, että romutettavaksi tuotava auto on käyttöönotettu vuonna 2007 tai aikaisemmin ja se ollut liikennekäytössä vuoden 2017 aikana sekä romutushetkellä. Romutuspalkkion käyttäjän on pitänyt myös olla auton omistajana tai haltijana romutusta edeltävät 12 kuukautta.

Sähköautojen hankintatukea puolestaan myönnetään sekä sähköautojen ostamiseen että leasing-käyttöön. Hankintatuki vähennetään heti ostotilanteessa auton myyntihinnasta ja auton maahantuoja hakee tuen takaisin Trafilta. Leasing-tapauksissa autoa välittävä yritys hakee tukea suoraan Trafilta.

Muuntotukea annetaan bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuttamisesta kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Edellytyksenä tuen saamiselle on, että konversio on tehty määräysten mukaisesti ja käyttövoimaksi muutoskatsastuksessa merkitään joko kokonaan tai osittain kaasu tai soveltuvuus korkeaseosetanolille. Teknistä tukea saa katsastustoimipaikoilta.

Trafin mukaan asiakkaan näkökulmasta prosessista on tehty mahdollisimman selkeä eli käytännössä autokauppa tai autojen maahantuojat hoitavat romutuspalkkion ja hankintatuen hakemisen Trafilta.

”Lähetämme virallisen päätöksen tuen myöntämisestä asiakkaalle, mutta itse tuen haku ja hyödyntäminen hoituu uuden tai leasing-auton hankinnan yhteydessä”, kertoo projektia vetävä kehityspäällikkö Tuovi Tervasmäki.

”Bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuntotuki kaasu tai etanolikäyttöiseksi haetaan sen sijaan suoraan Trafilta. Tukea voi hakea sen jälkeen, kun auto on muutoskatsastettu”, muistuttaa Tervasmäki.

Lisätietoja:

Oman auton tiedot, kuten käyttöönottovuoden tai tämänhetkisen tiedon siitä, onko auto ilmoitettu liikenteeseen, voi tarkistaa helpoiten Trafin oma asiointi -palvelusta. Auton liikennekäyttöön otto hoituu myös samassa palvelussa.

Trafin chat-palvelusta (arkisin klo 10 – 20) tai rekisteröinnin neuvonnasta, p. 029 534 5100 (arkisin klo 8 – 16.15) voi tarkistaa, milloin auto on ollut ilmoitettuna liikenteeseen tai poistettuna liikennekäytöstä.

Tarkemmat lisätiedot löytyy Trafin kotisivuilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös