Markkinakommentit

Sijoitusammattilaisen hurja väite: Osakkeet nousevat vielä 11 vuotta

S&P 500 osakeindeksi USA osakkeet osakemarkkinat sijoittaminen

Amerikkalaisen Fundstrat Global Advisors -yhtiön tutkimusjohtaja Thomas Lee uskoo osakkeiden nousumarkkinoiden jatkuvan aina vuoteen 2029 asti.

Leen analyysi perustuu CNBC-sivuston mukaan Yhdysvaltojen makrotalouden taloustilastoihin, uusien autojen ostotilastoihin ja uusien asuntojen rakennusmääriin. Leen mukaan Yhdysvaltojen talous on nyt vasta noususuhdanteen puolessa välissä.

Tutkimusjohtaja uskoo myös, että rahastovirrat tulevat kääntymään korkosijoituksista osakkeisiin sijoittajien etsiessä parempaa tuottoa. Tämä tulee nostamaan osakekursseja entisestään. Useiden korkosijoitusten tuotot ovat edelleen negatiivisia, mikä tukee Leen mukaan osakemarkkinoita.

Leen näkemys poikkeaa selkeästi useiden muiden markkinakommentoijien näkemyksistä.

Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi on lähellä kaikkien aikojen korkeinta tasoaan ja nykyinen nousumarkkina on kaikkien aikojen toiseksi pisin. Nousumarkkina tarkoittaa ajanjaksoa, jonka aikana indeksi ei ole romahtanut kertaakaan yli 20 prosenttia.

Pitkään jatkunut kurssinousu on nostanut osakkeiden arvostustasot poikkeuksellisen korkealle.

Esimerkiksi S&P 500 -indeksin toteutuneilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin on noussut jo lähes tasolle 26x, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 15,6x. Myös pitkän aikavälin keskimääräisillä tuloksilla laskettu Shillerin P/E -kerroin on poikkeuksellisen korkealla tasolla 34x. Pitkän aikavälin keskiarvo Shillerin P/E-kertoimelle on 16,8x.

Myös maailman tunnetuimman sijoittajan, Warren Buffettin käyttämä ”Buffett-indikaattori” on kivunnut huolestuttavan korkealle. Mittari suhteuttaa osakkeiden yhteenlasketun markkina-arvon maan bruttokansantuotteeseen.

Leen näkemyksillä on kuitenkin painoarvoa. Ennen perustettuaan Fundstratin vuonna 2014, hän työskenteli sijoitusstrategina J.P. Morgan -jättiyhtiössä. Hän oli yksi harvoja, joka osasi ennustaa, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi toisi mukanaan osakkeiden kurssinousun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös