Yritysuutiset

Finnair petrasi tulostaan hurjasti – avasi uusia reittejä ja kasvatti kapasiteettiaan

Lentoyhtiön petrasi liikevoittoaan neljännellä vuosineljänneksellä uuteen ennätykseen.

Lentoyhtiön liikevaihto nousi viime viimeisellä vuosineljänneksellä 13 prosentilla edellisvuoden viimeisestä vuosineljänneksestä 645,3 miljoonaan euroon. Liikevaihdon kasvu oli analyytikoiden konsensusennusteiden mukainen.

Finnairin kannattavuus sen sijaan kasvoi hurjasti vertailukaudesta.

Yhtiön viimeisen vuosineljänneksen oikaistu liikevaihto nousi ennätykselliseen 23,5 miljoonaan euroon. Factsetin analyytikkoennusteen mukainen odotus oli 20 miljoonan euron oikaistu liikevoitto. Tuloskasvu oli hurjaa, sillä vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä liikevoitto oli 1,6 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos vahvistui 0,11 euroon vertailukauden 0,08 eurosta. Konsensusennuste oli 0,10 euroa.

Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon mukaan vuosi 2017 päättyi keskellä Finnairin historian nopeinta kasvua. Yhtiö avasi uusia kaukoreittejä vuoden lopulla ja kasvatti reippaasti kapasiteettiaan.

”Avasimme vuoden 2017 loppupuolella neljä uutta kaukoreittiä: Goan, Havannan, Puerto Platan ja Puerto Vallartan. Samalla lisäsimme lentovuoroja useisiin Aasian ja Euroopan kohteisiin. Panostimme vahvasti myös Pohjois-Suomen reitteihin: kasvatimme Helsingin ja Pohjois-Suomen välistä kapasiteettia yli 20 prosenttia meneillään olevalle talvikaudelle ja avasimme suorat lennot Lontoosta, Pariisista ja Zürichistä Lappiin.”

Vauramon mukaan Lappi on kiinalaisten asiakkaidemme eurooppalainen ykköskohde myös tänä talvena.

”Kysyntä säilyi loka–joulukuussa reittiverkostossamme vahvana, ja meillä oli ennätykselliset lähes kolme miljoonaa matkustajaa tällä jaksolla. Hyvä kehitys jatkui myös lisätuottojen myynnissä, rahdissa ja matkapalveluissa. Viimeisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos ylsi 22,9 miljoonan euron ennätystasoon.”

Samalla kun Finnair kasvatti kapasiteettia lähes yhdeksän prosenttia, onnistui se parantamaan matkustajakäyttöastetta 3,5 prosenttiyksikköä.

Finnair odottaa kansainvälisen lentoliikenteen kasvavan voimakkaasti vuonna 2018. Finnair odottaa kilpailun lisääntyvän erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä, kun nykyiset ja uudet toimijat lisäävät kapasiteettia.

Yhtiö suunnittelee kasvattavansa kapasiteettiaan yli 15 prosentilla vuonna 2018, suurimman osan tästä kasvusta osuessa vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Matkustajamäärän Finnair odottaa kasvavan jokseenkin saman verran kuin kapasiteetin, kun taas liikevaihdon kasvun Finnair odottaa kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Finnairin hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö maksaa osinkoa 0,30 tilikaudelta 2017. Se on 0,20 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Finnairin loka–joulukuu 2017 lyhyesti:

  • Liikevaihto kasvoi 13,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 645,3 miljoonaa euroa (569,9).
  • Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 17,2 prosenttia.
  • Vertailukelpoinen liiketulos oli 22,9 miljoonaa euroa (1,6).
  • Liiketulos oli 23,5 miljoonaa euroa (18,2).
  • Vertailukelpoinen EBITDAR oli 94,0 miljoonaa euroa (59,4).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 92,6 miljoonaa euroa (30,5) ja investointien nettorahavirta -85,6 miljoonaa euroa (-264,7).
  • Yksikkötuotto (RASK) laski 3,4 prosenttia vertailukaudesta.
  • Yksikkökustannus (CASK) laski 6,6 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 3,1 prosenttia vertailukaudesta.
  • Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 3,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 12,60 euroa.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,11 euroa (0,08).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös