Arvo-osakkeet

Jukka Oksaharju listasi Helsingin pörssin osinkoaristokraatit

Helsingin pörssistä löytyy vuodesta 2009 lähtien osakekohtaista osinkoaan vuosittain poikkeuksetta kasvattaneita yhtiötä, kertoo sijoituskirjailija Jukka Oksaharju.

Osinkoaristokraatit eivät ole vain hyviä osinkojen maksajia vaan oleellisempaa niissä on se, että ne ovat osinkojen kasvattajia.

Osinkoaristokraattien historiallinen tuottokehitys on ollut vakuuttavaa. Sure Dividents -sivusto vertasi aristokraattien 10 vuoden ajalta laskettuja keskimääräisiä vuosituottoja koko indeksin tuottoon. Aristokraattien keskimääräinen vuosituotto vuosina 2008 – 2017 on ollut 11,6 prosenttia, kun samalla ajanjaksolla koko indeksin tuotto oli 8,3 prosenttia. Osinkoaristokraatit siis löivät indeksituotot jopa 3,3 prosenttiyksiköllä.

Osingonjakoaan kasvattavat yhtiöt tarjoavat kaksi etua, Oksaharju toteaa blogissaan.

Ensinnäkin osingonjaon kasvattajiin sijoittamisessa on usein kantavana ajatuksena tavoitella sijoitustuottoa vuosittain kasvavana osinkovirtana suoraan itse yhtiöltä – ei pikaisena kurssinousuna muilta sijoittajilta. Tällöin on kyse salkun niin sanotuista passiivisten tulojen kasvattamisesta.

Osingonjaon pitkän aikavälin kasvun suoritushistoria kertoo jotain myös pörssiyhtiön liiketoiminnan laadusta. Oksaharjun mukaan osinkojen kasvusarjahan yleensä maksetaan suhdanteiden yli yhtiön kohenevasta tuloskunnosta. Erityisen laadukkaan yhtiön osingon voi sijoittaja nähdä pohjatuottona, jonka sijoittaja saa päivänpolttavista kurssivaihteluista huolimatta ja niistä riippumatta, Oksaharju tuumaa.

Helsingin pörssissä useat yhtiöt ovat 2010-luvun aikana kasvattaneet osakekohtaista osinkoaan jo monta vuotta putkeen. Tiukasti määriteltyä osinkoaristokraattien kriteeriä nämäkään yhtiötä eivät täytä, sillä osinkoaristokraattien osinkojen tulisi olla kasvaneet vähintään 25 vuotta. Vakaista osingonkasvattajista on kuitenkin kyse.

Helsingin pörssissä vähintään vuodesta 2009 lähtien osakekohtaista osinkoaan vuosittain poikkeuksetta yhtäjaksoisesti kasvattaneita ja myös tulevana keväänä kasvavaa osakekohtaista osinkoa ehdottaneita suurehkoja yhtiöitä ovat Oksaharjun mukaan seuraavat yhtiöt:

Amer Sports
Fiskars
Huhtamäki
Kone
Sampo
Tieto

”Tietenkään historia ei ole tae tulevasta, mutta hyvä osinkohistoria yhdistettynä nyt raportoitaviin selkeisiin kasvuinvestointeihin voi ainakin mahdollistaa onnistuneen sijoituskohdevalinnan, vaikka riskit pysyvät”, sijoituskirjailija muistuttaa.

Vaikka historialliset kasvuprosentit eivät takaa mitään tulevasta, voivat silti herättää kiinnostuksen tutustua yhtiöihin tarkemmin, Oksaharju toteaa.

”Jokainen tekee tietenkin oman arvionsa yhtiöiden tulevasta osinkokehityksestä ja mahdollisesta osinkokasvun jatkoon sijoittamisesta itse.”

Sijoita eri toimialoille ja yhteiskunnan megatrendeihin

Robotiikka, tekoäly, esineiden internet, ikääntyminen, kaupungistuminen… nämä ja muut megatrendit muovaavat yhteiskuntaamme ja arkeamme. Megatrendit tarjoavat myös sijoitusmahdollisuuksia.

Lue lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös