Markkinakommentit

Inflaatiopelot nostivat korkotason viiden vuoden huippuun

Yhdysvaltain keskuspankin tammikuun kokouksen pöytäkirja paljasti, että yhä useampi Fedin jäsen odottaa inflaation kiihtyvän tänä vuonna.

Yhdysvaltain keskuspankin tammikuun kokouksen pöytäkirja paljasti, että yhä useampi Fedin jäsen odottaa inflaation kiihtyvän tänä vuonna.

Keskuspankki Fed julkaisi keskiviikkona pankin avomarkkinakomitean tammikuun lopulla pitämänsä kokouksen pöytäkirjat. Pöytäkirja paljasti mielenkiintoisia seikkoja Fedin näkemyksistä. Vaikka komitea pitää yleisesti ottaen talouden nykytilannetta melko riskittömänä, useiden jäsenten mielestä talouden ylikuumenemisen riski on mahdollinen.

Fedin jäsenet uskovat ruoan ja energian hinnoista puhdistetun pohjainflaation nousevan huomattavasti viime vuotta nopeammin. Keskuspankki toisti jo aiemmin ilmoitetun rahapoltiikan kiristämissuunnitelman.

Vahvat talousnäkymät ja presidentti Donald Trumpin veroale puoltavat Fedin näkemystä korkojen asteittaisesta nostamisesta, toteaa Nordea aamukatsauksessaan.

Keskuspankin odotukset inflaation kiihtymisestä luovat paineita rahapolitiikan kiristämiselle entisestään, Nordea epäilee.

”Vielä tammikuun kokouksen aikaan Fed odotti tekevänsä tänä vuonna 3 koronnostoa. Tämän jälkeen on kuitenkin nähty markkinaodotuksia korkeampia inflaatio- ja palkkalukuja, jotka jatkuessaan voisivat ajaa Fedin kiristämään rahapolitiikkaansa tätäkin enemmän.”

Fedin kokouspöytäkirjan julkistamisen seurauksena Yhdysvaltojen 10 vuoden valtiolainan korko pomppasi jo lähelle kolmea prosenttia, 2,94 prosenttiin. Pitkä korko on kivunnut nopeasti korkeimmalle tasolle viiteen vuoteen. Viimeksi 10 vuoden lainan korko oli yhtä korkealla vuoden 2014 alussa.

Kommentoi
Ylös
>