Oma talous

Nämä 6 kysymystä työhaastattelussa paljastavat paljon

Työhaastattelussa ei kannata esittää vain standardeja kysymyksiä. Näillä kuudella kysymyksellä opit tuntemaan haastateltavan paremmin.

Yksi tapa valmistautua työhaastatteluun on koittaa arvioida etukäteen, mitä haastattelija tulee kysymään sinulta. Nopea Google-haku haastattelukysymyksistä saa noin 20 miljoonaa osumaa. Ehkä tämän ajan voisi käyttää vähän tehokkaammin.

Inc. -verkkosivu esittää, että suurin osa standardeista haastattelukysymyksistä on ajanhukkaa. Yhdenmukaiset kysymykset ja standardoidut pätevyysvaatimukset toimivat ehkä suuryrityksissä. Ne eivät ole niinkään osuvia innovatiivisille yrityksille, jotka haluavat löytää työntekijöitä, jotka kasvavat organisaation mukana ja uskaltavat kyseenalaistaa tavanomaisia tapoja. Sitäpaitsi jokainen järkevä työnhakija, osaa harjoitella vastauksen kysymykseen: ”Mikä sinun suurin heikkoutesi on?”, vastaten, ”teen liikaa töitä ja odotan huippuosaamista, niiltä, joiden kanssa teen töitä”. Mahtavaa – sinut on palkattu!

Jotta löytäisit parhaita mahdollisia työntekijöitä yrityksellesi, sinun tulee selvittää työhaastattelussa, mikä heitä motivoi. Sen sijaan, että kysyisit tavanomaisia kysymyksiä työhaastattelussa, sinun kannattaa esittää tarkoin valittuja kysymyksiä, jotka vastaa siihen, mikä ajaa haastateltavaa eteenpäin, miten hän käsittelee epäonnistumisia sekä menestystä ja yrittää löytää vastaus siihen, miten ja mitä he ajattelevat.

Näiden kuuden kysymyksen avulla pureudut syvemmälle ja opit tuntemaan haastateltavan paremmin.

1. Kumpi ajaa sinua eteenpäin: usko siihen, että menestyt, vai pelko siitä, että epäonnistut?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta. Löydät tällä kysymyksellä vastauksia siihen, mikä motivoi haastateltavaa ja kuinka kunnianhimoinen hän on. Huomaa kysymyksen alku, eli myös pelko voi ajaa haastateltavaa eteenpäin.

2. Miksi olet menestynyt?

Menestyneet ihmiset ajattelevat paljon sitä, mitä he tekevät ja miksi. Heillä on yleensä tarkoituksellinen vastaus siihen, miksi he ovat menestyneitä ja heillä on myös syvä tarve menestyä tulevaisuudessa.

3. Jos tänään olisi viimeinen päiväsi maan päällä, mitä asiaa katuisit eniten, jota et päässyt saavuttamaan?

Ihmiset, jotka ovat tietoisia siitä, mitä he haluavat saavuttaa elämässään ovat päämäärätietoisia. Tämä motivoi heitä olemaan hyvin luovia ja kekseliäitä.

4. Jos vertaat itseäsi 12-vuotiaaseen sinuun, mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia löydät?

Jotta voit tuntea haastateltavan paremmin, sinun täytyy tietää lisää hänen matkastaan tähän päivään. Tämä yksittäinen kysymys voi kertoa sinulle enemmän henkilöstä, kuin arvaatkaan. Uskalla pureutua syvemmälle.

5. Nimeä joku elossa oleva tunnettu henkilö, jota pidät poikkeuksellisen älykkäänä. Miten luokittelisit omaa älykkyyttäsi verrattuna tähän henkilöön?

Tämä on kaksiosainen kysymys ja sinun on odotettava enimmäistä vastausta, ennen kuin voit käsitellä toista osaa. Tavoite on yksinkertainen; haluat tietää ketä haastateltava ihailee ja miten hän vertaa itseään häneen. Kysymys vastaa siihen, miten haastateltava mittaa älykkyyttään ja miten paljon hän arvostaa itseään.

6. Milloin olet onnellisimmillasi?

Ihminen pyrkii onnellisuuteen ja tähän kysymykseen on tärkeää saada aito vastaus. Voit saada paremman käsityksen siitä, olisiko haastateltava onnellinen työtehtävässä, jota olet tarjoamassa.

Lopullinen tavoitteesi haastattelijana on löytää sellainen työntekijä, joka on omistautunut työlleen ja hänellä on halu onnistua elämässä. Älä pelkää palkata haastateltavia, jotka ovat vahvoja ihmisiä ja haastavat sinua, sillä hyvällä johdolla he voivat olla juurikin sitä, mitä etsit.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  24.2.2018 at 22:01

  1. Ei kumpikaan eikä eteenpäinmeno edes ole mikään itseisarvo
  2. Miksi luulet, että olen?
  3. Sitä kun vielä viimeisenä päivänä joudun miettimään työasioita
  4. Olemme syntyneet samaan maailmaan, mutta eri vuosituhannella.
  5. En mitenkään, koska älykäs ihminen ei perusta moisista vertailuista
  6. Kun havaitsen, että työpaikan saamiseksi rehellisyyttä ei tarvitse vaihtaa mielistelyyn.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös