Sijoitustutkimukseen keskittyvän yhtiön sijoitusstrategiat ovat tuottaneet hulppeasti vertailuindeksiä kovempia tuottoja.
Osakesijoittajalle löytyy strategioita joka lähtöön. Osa painottaa kasvuosakkeita, osa arvoyhtiöitä. On pieniä yhtiöitä suosivia strategioita tai vastavirtaan sijoittavia kontrastrategioita. Osa strategioista hyödyntää fundamenttien lisäksi myös teknistä analyysia.
Millainen strategia tuottaa parhaiten?
Tuskin on löydettävissä universaalia kaavaa, joka aina tuottaa kovempia ylituottoja eli vertailuindeksin ylittäviä tuottoja enemmän kuin muut strategiat. Jos sellainen löytyisi, alkaisivat sijoittajat nopeasti hyödyntää sitä, jolloin strategian hyöty luultavasti katoaisi.
Lisäksi on muistettava sijoittajan perusohje: mennyt tuottokehitys ei ole tae tulevasta. Jos siis jokin sijoitusstrategia on tuottanut tähän asti, ei mikään luonnonlaki takaa tuottoja tulevaisuudessa.
Eri strategioiden tuottovertailu ja niiden sisältöön tutustuminen saattaa silti antaa sijoittajalle virikkeitä oman strategian hiomiseen.
Sijoitustutkimukseen ja analyyttisten sijoitustyökalujen kehittämiseen keskittyvä Validea-yhtiö ylläpitää sivuillaan mielenkiintoista eri osakestrategioiden tuottovertailua. Yhtiö on luonut sijoitusgurujen ja sijoituskirjailijoiden ideoista ”gurustrategioita”, joiden tuottoja se vertailee ja raportoi lukijoilleen.
Yhtiön rakentamien strategioiden tulokset ovat vakuuttavia.
Yhdestätoista gurustrategiasta 10 on tuottanut S&P-osakeindeksiä kovemmat tuotot vuosina 2003 – 2018. Tuona ajanjaksona S&P-indeksin kokonaistuotto (ei siis vuosituotto) on ollut vajaat 175 prosenttia. Validean kolme parasta strategiaa ovat tuottaneet sen sijaan 444 – 579 prosentin tuotot.
Gurustrategioista kolme tuottavinta strategiaa on ylittänyt vertailuindeksin tuoton yli 250 prosentilla. Tällaisia ovat menestyneimmät osakestrategiat.
1. Motley Fool -sivuston pienyhtiöiden kasvustrategia (Small-Cap Growth Investor)
Keskimääräinen vuosituotto: 14,0%
Vertailuindeksi vuosituotto (S&P 500): 7,2%
Suositun Motley Fool -sijoitussivuston perustajien kehittämä sijoitusstrategia nojaa pieniin ja nopeasti kasvaviin yhtiöihin, joiden fundamentit eli tunnusluvut ovat terveellä pohjalla. Valituilla yhtiöillä on korkeat tulosmarginaalit, vähän velkaa, riittävä kassavirta, kunnioitettavan suuret tuotekehitysbudjetit ja tiukat kontrollit varastotasoille.
Avainmittari on yhtiön P/E-kertoimen ylittävä tuloskasvu. Tätä mittaria kutsutaan PEG-kertoimeksi (hinta/tulos suhteessa kasvuun). Peg-luku siis lasketaan jakamalla osakkeen p/e-luku ennustetulla osakekohtaisen tuloksen kasvuprosentilla. Peg-kertoimeen perustuvissa sijoitusstrategioissa suositaan osakkeita joiden peg-luku on alle yksi.
2. Benjamin Grahamin arvosijoittajan strategia (Value Investor)
Keskimääräinen vuosituotto: 12,9%
Vertailuindeksi vuosituotto (S&P 500): 7,2%
Benjamin Grahamia pidetään arvosijoittamisen isänä. Hän oli myös maailman ehkä kuuluisimman sijoittajan, Warren Buffetin oppi-isä. Grahamin kaksi pääteostaan ovat Security Analysis ja The Intelligent Investor, joista jälkimmäistä Warren Buffet on kehunut maailman parhaaksi sijoituskirjaksi.
Grahamin mukaan sijoittajan tulee etsiä sijoituskohteita joiden hinta alittaa selvästi sijoituskohteen teoreettisen oikean arvon (intrinsic value). Tällöin sijoittaja paitsi poimii mahdollisesti tuottavat sijoituskohteet, myös pienentää sijoituskohteen tappioriskiä merkittävästi.
Varmuusmarginaali (margin of safety) on tärkeää jo senkin takia, että osakkeen arvonmääritys on Grahamin mukaan hyvin haastavaa työtä.
Validean ”syvä arvometologia” perustuu Grahamin teeseille ja kolmeen tunnuslukuun. Nämä ovat hinta suhteessa tasesubstanssiin (P/B), hinta suhteessa osakekohtaisen tulokseen (P/E) ja alhainen velkataso. Lisäksi Validea arvostaa tässä strategiassa myös kestävää tuloskasvua.
3. Martin Zweigin kasvusijoittajan strategia (Growth Investor)
Keskimääräinen vuosituotto: 12,3%
Vertailuindeksi vuosituotto (S&P 500): 7,2%
Tämä kasvustrategia perustuu Martin Zweigin sijoituskirjaan Winning on Wall Street. Zweig on kasvusijoittaja, joka arvostaa kestävää pitkän aikavälin tuloskasvua. Zweigin filosofiassa tuloskasvun tulee perustua liikevaihdon kasvuun, ei kustannussäästöihin.
Vaikka Zweig hakee kasvuosakkeita, ei hän halua maksaa kasvusta mitä tahansa. Osakkeen P/E-kerroin saa olla korkeintaan 43x ja kolminkertainen markkinoiden keskimääräiseen tasoon nähden. Lisäksi yhtiön velka suhteessa omaan pääomaan pitää olla alhainen suhteessa toimialan keskimääräiseen tasoon.