Yritysuutiset

Rautakauppabisnes ajautui karille – Kesko luopuu Venäjän liiketoimistaan

Keskon pääjohtajan mukaan yhtiö ei saanut Venäjän investointejaan tuottamaan.

Mikko Helander pääjohtaja Kesko kauppaketju

Kuva: Kesko Oyj.

Keskon pääjohtajan mukaan yhtiö ei saanut Venäjän investointejaan tuottamaan.

Kauppaketju Kesko kertoi perjantaina heittävänsä pyyhkeen kehään Venäjän markkinoilla. Yhtiö on sopinut myyvänsä 12 Venäjän rautakauppakiinteistöään ranskalaisen Leroy Merlinin Venäjän yhtiölle, OOO Leroy Merlin Vostokille.

Leroy Merlin on Venäjän suurin rautakaupan ketju. Kiinteistöistä käteisellä maksettu kauppahinta on noin 12 miljardia ruplaa eli noin 169 miljoonaa.

”Olemme päättäneet vetäytyä Venäjän markkinoilta. Tehdyt investoinnit Venäjälle eivät ole täyttäneet niille asetettuja tavoitteita, ja toimintamme kasvattaminen Venäjällä Pietarin ja Moskovan ulkopuolelle olisi vaatinut merkittäviä lisäinvestointeja. Yrityskaupalla on vähäinen vaikutus Keskon liikevaihtoon ja liikevoittoon, mutta se parantaa merkittävästi meidän sidotun pääomamme tuottoa”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander toteaa.

Jatkossa Kesko Helanderin mukaan keskittyy Pohjois-Euroopan markkinoille

”Kesko keskittyy strategiansa mukaisesti päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan. Olemme kasvattaneet merkittävästi rakentamisen ja talotekniikan kauppaamme viime vuosina. Tavoitteenamme on myynnin kasvattaminen ja kannattavuuden parantaminen erityisesti Pohjois-Euroopan vakailla ja kasvavilla markkinoilla.”

Vuonna 2017 Keskolla oli Venäjällä yhteensä 14 K-Rauta-kauppaa. Nyt toteutettavalla kaupalla yhtiö myy yhteensä 12 Pietarin ja Moskovan alueilla toimivaa K-Rauta-kiinteistöä. Lopetettavissa toiminnoissa on kaikkiaan noin 1 800 työntekijää. Keskon rautakaupan liikevaihto Venäjällä vuonna 2017 oli 184 milj. euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 0,6 milj. euroa.

Venäjän lopetettuihin toimintoihin Kesko kirjaa myydyistä kiinteistöistä noin 10 miljoonan euron myyntivoiton. Liiketoiminnan alasajoon liittyvän tulosvaikutuksen lopetetuissa toiminnoissa yhtiö arvioi kuitenkin olevan noin -20 milj. euroa. Lisäksi Keskon Venäjän rautakauppaliiketoiminnan päättymisen seurauksena kirjataan konsernituloslaskelman lopetettuihin toimintoihin kuluksi konsernitaseen omaan pääomaan sisältyneet negatiiviset muuntoerot noin -37 milj. euroa.

Keskon tulevaisuuden näkymät pysyvät ennallaan. Yhtiö arvioi edelleen vertailukelpoisesti liikevaihdon ylittävän seuraavalta 12 kuukauden ajanjaksolla edeltävän 12 kuukauden tason.

Venäjä on osoittautunut suomalaisille pörssiyhtiöille vaikeaksi markkinaksi.

Kauppalehti muistuttaa, että esimerkiksi Sanoma, Stockmann ja Oriola-KD ovat joutuneet heittämään pyyhkeen kehään Venäjällä suurten tappioiden vuoksi. Myös rakennusyhtiöt YIT ja Lemminkäinen ovat myös tehneet negatiivista tulosta Venäjällä jo vuosia.

Kommentoi
Ylös
>