Asunnot ja kiinteistöt

SRV myy jatkossa asunnot edullisemmin ilman yhtiölainaa

SRV asunnot uudisasunnot asuminen talous

Kuva: SRV/arkkitehti

Rakennusliikkeen hinnoittelun muutoksen taustalla ovat pankkien tiukentuneet vakavaraisuussäännökset.

SRV muuttaa asuntojen hinnoittelua tarjoamalla jatkossa kaikille kuluttajamarkkinoilla myytäville asunnoille ennakkomarkkinoinnin aikana kaksi eri hintaa.

Asiakas voi ostaa jatkossa kotinsa useita prosentteja edullisemmin. Tällöin asuntoon ei kohdisteta yhtiölainaosuutta, vaan asiakas maksaa koko asunnon velattoman hinnan SRV:lle rakentamisen etenemisen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti asiakas voi ostaa kotinsa myös perinteisellä tavalla, jolloin hän maksaa SRV:lle rakentamisen aikana ainoastaan myyntihinnan.

SRV:n hintauudistuksen tavoitteena on lisätä asiakkaiden valintamahdollisuuksia ja kasvattaa samalla SRV:n rakennettavien asuntojen määrää.

”Kun asiakas varaa asunnon ennen ennakkomarkkinoinnin päättymistä, hän voi valita kahdesta eri tavasta ostaa asunto: yhtiölainalla tai ilman. Ostaessaan asunnon ilman yhtiölainaosuutta, on asunnon velaton myyntihinta edullisempi kuin yhtiölainan kanssa”, asuntoliiketoiminnan johtaja Antero Nuutinen sanoo.

Suomen uudisasuntomarkkinoilla on perinteisesti ollut voimassa käytäntö, jossa uuden asunnon on voinut ostaa myyntihinnalla, joka on ollut tyypillisesti noin 30–40 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Tällöin asuntojen rakennuttaja on hoitanut asunnon yhtiölainan RS-lainoituksella. Ostaja puolestaan on maksanut pääomavastiketta, jolla on lyhennetty yhtiölainaa.

”Olemme halunneet kuunnella asiakkaita ja lisätä heidän valintamahdollisuuksiaan. Olemme jo aiemmin osallistaneet asukkaita asuntojemme suunnitteluun, ja nyt lähdimme pohtimaan, miten voisimme parantaa myös asuntojen hinnoittelua ennen kaikkea asunnon ostajien näkökulmasta”, myynti- ja markkinointijohtaja Anna Tapio sanoo.

SRV:n tavoitteena on nostaa asuntorakentamisen osuutta liikevaihdostaan entisestään nykyisestä 34 prosentista. Uuteen hinnoitteluun vaikuttaa osaltaan myös pankkien vakavaraisuussäännösten vuoksi rakennusliikkeille myönnettävien RS-lainojen riskipainotukset, jotka saattavat nousta lähivuosina nykyisestä tasosta.

“RS-lainoituksesta on muodostunut lyhyellä tähtäimellä jopa suurempi pullonkaula kuin tonttien saatavuus. Uskomme SRV:llä asuntojemme kysynnän jatkavan kasvuaan myös tulevaisuudessa, ja markkinan toimivuuden varmistamiseksi tarvitaan uusia vaihtoehtoja asuntojen rahoittamiseen”, Nuutinen jatkaa.

RS-lainoituksessa RS tulee sanoista ”rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema”. Pankit kehittivät RS-järjestelmän 1970-luvulla suojaksi asunto-osakkeen ostajille, jotka tekevät sitovan kaupan asunnosta jo rakentamisvaiheessa.

RS-kohteeksi kutsutaan rakennuskohdetta, jonka rakentaja täyttää RS-järjestelmän vaatimukset. Rakennusliike on esimerkiksi saanut pankilta kohteen rakentamista varten RS-järjestelmän ehtojen mukaista lainaa. Kohde voi toki kuulua RS-säännösten piiriin, vaikka sen rakentamisen rahoittamiseen ei käytettäisi ollenkaan pankkilainaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös