Sijoitusuutiset

Eläkeyhtiö Varman sijoitukset pörssiyhtiöihin tuottivat lähes 12 prosenttia

Varman kaikki sijoitukset tuottivat 7,8 prosenttia eli 3,3 miljardia euroa vuonna 2017. Tuotot nousivat selvästi edellisvuoden 4,7 prosentin tuotosta.

Sijoitusten arvo nousi 45,4 (42,9) miljardiin euroon. Vakavaraisuus vahvistui 1,3 miljardilla eurolla ja oli vuoden lopussa 11,5 (10,2) miljardia. Yhtiön kustannustehokkuus kehittyi edelleen positiivisesti: Varma käytti liikekuluihin tarkoitetuista vakuutusmaksuista 67 (72) prosenttia.

”Varman vuosi 2017 oli tuloksekas kaikkien liiketoimintojemme osalta. Sijoitukset tuottivat hyvin. Sijoitettava varallisuus, vakavaraisuuspääoma ja yhtiön kustannustehokkuus olivat yhtiön historian parhaimpia”, kertoo toimitusjohtaja Risto Murto.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat noteeraamattomat osakesijoitukset 18,5 (23,7) prosenttia sekä noteeratut osakesijoitukset 11,6 (4,5) prosenttia. Pääomasijoitukset tuottivat 7,9 (11,2) prosenttia ja korkosijoitukset 3,7 (4,2) prosenttia. Kotimaiset noteeratut osakkeet tuottivat 11,9 (5,4) prosenttia.

”Varman kaikki omaisuuslajit tuottivat positiivisesti. Osakemarkkinat nousivat globaalisti maailmantalouden piristymisen myötä, ja Varman sijoitusten vahva tuotto korreloi suoraan talouden kanssa. Talouskehitys jatkuu vireänä, ellei keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka leikkaa siipiä kasvulta”, kommentoi sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Rytsölän mukaan talouskehitys on globaalisti vahvaa ja tasapainoista.

”USA:n verouudistus on kiidättänyt Yhdysvaltojen pörssikursseja ennätyksellisen korkealle. Markkinoilla pelon aiheet olivat viime vuonna vähissä ‒ helmikuussa on sitten pelätty viime vuodenkin edestä,”

Erityisen ilahduttavaa oli hedgerahastojen tuotto 8,5 (5,6) %, joka saavutettiin selkeästi osakemarkkinaa alhaisemmalla riskiprofiililla. Kiinteistösijoitukset tuottivat hyvin, 4,9 (-0,9) %. Kiinteistöjen kansainvälinen hajauttaminen on jatkunut, ja kiinteistösalkkua kehitettiin aktiivisesti myynneillä ja uusilla koti- ja ulkomaisilla sijoituksilla.

Sijoitusten 5 vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 5,8 prosenttia ja 10 vuoden 3,0 prosenttia.

Varman tavoitteena on keventää sijoitustensa hiilijalanjälkeä ja muokata salkusta Pariisin ilmastokokouksen tavoitteen mukainen. Vuonna 2017 noteerattujen osakesijoitusten hiilijalanjälki laski 27 prosenttia vuoden 2015 lähtötasosta.

Myös yrityslainojen hiilijalanjälki keveni 22 prosenttia ja kiinteistöjen 18 prosenttia. Tulos saavutettiin painottamalla esimerkiksi vähäpäästöisiä toimialoja ja välttämällä päästöintensiivisiä toimialoja, kuten energia- ja kaivosalaa.

”Markkina oli hyvin positiivinen viime vuonna. Nyt tunnelma on muuttunut.” Katso varatoimitusjohtaja Reima Rytsölän kommentti Varman tuloksesta ja sijoitusvuodesta.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  17.2.2018 at 20:56

  Tulevien eläkeläisten varoja on siis kartutettu keinoin, joka sotii useimpien tulevien eläkeläisten arvomaailmaa vastaan. Näin ainakin päätellen gallupeista, joiden mukaan tulevassa eduskunnassa on vasemmistoenemmistö.

  Pitäisikö poliitikkojen siis ottaa vaaliteemaksi joku muukin eettinen periaate kuin se iänikuinen hiilijalanjälki? Onhan kapitalismi kuulema veronkiertoa tai ainakin epäsolidaarista elitismiä, jonka tarkoitus on repiä oikeudetonta lisäarvoa duunarin selkänahasta. Rehellisen aatteen miehen mielestä ainakin Hedge-rahastoilla ansaitun eläkkeen vastaanottamisen luulisi rinnastuvan almujen ottamiseen luokkavihollisen kädestä.

  Mitä tästä siis opimme? Wanhan sanonnan mukaan pihjalanmarjat ovat kylläkin happamia, mutta toisaalta: ”Kaikki köyhälle kelpaa; sianlihat, kananmunat….

  PS
  Huomauttaisin (taas) eräästä softabugista: Jos spostiin tulee typo, fiksu ohjelma poistaa koko viestin mitenkään varoittamatta. Se typerä standardiherja tulee samalla kun viesti tuhotaan.
  Kuka ikinä tämän softan tekikin tai Salkunrakentajalle myi, ansaitsisi nyt kenties pientä reklamaatiota ?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös