Kryptot

Bitcoin ja kryptovaluutat tulevat pitkällä tähtäimellä parantamaan pankkipalvelujamme

Virtuaalivaluuttojen nousun on pitkään uhottu olevan vallankumous, joka pystyy haastamaan finanssi-instituutit, eliitin ja pankit.

Virtuaalivaluuttojen nousun on pitkään uhottu olevan vallankumous, joka pystyy haastamaan finanssi-instituutit, eliitin ja pankit.

Pankit ovat aiemmin hymähdelleet väitteille. Uusien haastajien vääjäämätön nousu kohti valtavirtaa sekä niiden käytön räjähdysmäinen kasvu ovat saaneet nämäkin tahot miettimään, että ehkä virtuaalivaluutoissa on sittenkin varteenotettavaa potentiaalia.

Kryptovaluuttojen jatkuvasti vahvistuva asema ja yhä suurempi käytettävyys ympäri maailman ovat saaneet sittemmin pankeilta aikaiseksi erilaisia reaktioita.

Kiinan keskuspankki on pyrkinyt aktiivisesti kitkemään Bitcoinin käyttöä muun muassa rajoittamalla maan Bitcoin- ja kryptovaluuttapalvelujen toimintaa. Sen sijaan esimerkiksi Venäjän keskuspankki on pitkään suunnitellut omaa virallista kryptovaluuttaansa, e-ruplaa. Nordea puolestaan kielsi pohjoismaalaisten ammattiyhdistysliikkeiden ja poliitikkojen vastalauseista huolimatta työntekijöitään ostamasta bitcoineja.

Pankit ovat sekä koittaneet taistella Bitcoinia vastaan että kehittäneet niiden omaa lohkoketjuteknologiaa Bitcoinin pohjalta. Pankkien reaktiot osoittavat, että Bitcoinista ja kryptovaluutoista on tullut ilmiöitä, jotka pankkien on otettava tosissaan. Kryptovaluutat eivät ole menossa minnekään, vaan niiden adaptaatio on vasta alussa.

Bitcoin tarjoaa monet pankkipalvelut ilmaiseksi ja tehokkaammin kuin mikään pankki.

Finanssialan laitokset tunnustavat Bitcoinin aseman

Viime aikoina yhä useammat finanssialan instituutiot ovat alkaneet tulla julki lausunnoilla, joissa ne myöntävät Bitcoinin ja kryptovaluuttojen vahvistumisen olevan niille uhka, mikäli ne eivät pysty kehittymään ja parantamaan palveluitaan. Maailman seitsemmänneksi suurin pankki Bank of America kertoi vuotta 2017 koskevassa katsauksessaan, että Bitcoin ja kryptovaluutat muodostavat niille haasteen, ja jos ne eivät pysty ratkaisemaan sitä, voi kryptovaluuttojen kasvava käyttö uhata niiden tuloja.

”Lisääntynyt kilpailu voi vaikuttaa tuloihimme negatiivisesti painamalla hintoja alas ja pakottamalla meitä investoimaan lisää omien teknologioidemme sekä palvelujemme laatuun” Bank of America kertoi raportissaan.

Puolestaan maailman johtava pankkiautomaattioperaattori Cardtronics kertoi raportissaan, että Bitcoin ja muut vaihtoehtoiset maksujärjestelmät voivat vähentää sekä käteisen käyttöä että tarvetta Cardtronicsin palveluille.

”Uudet maksuteknologiat, kuten Venmo tai Zelle, ja Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat voivat vähentää yleisön tarvetta ja kysyntää käteiselle, mikä vaikuttaisi negatiivisesti yrityksemme siirtomääriin” raportti kommentoi kryptovaluuttoja.

Bitcoin ja sen myötä syntyneet kryptovaluutat pystyvät tarjoamaan monia samoja palveluita kuin pankit, ja usein huomattavasti helpommin ja edullisemmin. Oman Bitcoin-lompakon avaaminen ei vaadi mitään toimenpiteitä tai lupia. Bitcoin-siirrot ovat myös suoria, eikä niitä voi sensuroida tai estää. Perinteiset maksunvälittäjät, luottokorttifirmat ja muut vastaavat tahot eivät pääse käsiksi siirtoihin, mikä tekee bitcoinista usein huomattavasti nopeamman ja edullisemman kuin perinteisistä järjestelmistä.

Bitcoin ja kryptovaluutat ovat luoneet aikaisemmin monoliittimaisesti seisoneelle finanssijärjestelmälle kokonaan ulkopuolisen, pelkästään ihmisten käsissä olevan kilpailijan, joka pakottaa alan suuret toimijat parantamaan palveluitaan ja järjestelmiään. Jos ne eivät pysy kryptovaluuttojen kehityksen mukana, ne jäävät ennemmin tai myöhemmin turhiksi. Kuten aina, tämä kilpailu sataa ennen kaikkea kuluttajan hyväksi.

Bitcoin on menestynyt useina vuosina paremmin sijoituksena ja arvonsäilyttäjänä kuin esimerkiksi kulta, eikä tämä kehitys ole jäänyt huomaamatta pankeilta.

Pankit kastavat varpaitaan kryptovaluutoissa

Vaikka kryptovaluutat ovat nousseet viimeisinä vuosina räjähdysmäisesti, on perinteisillä instituutioilla edelleen leijonanosa kaikesta taloudellisesta toiminnasta hallinnassaan. Tämä antaa niille mahdollisuuden, jota monilla startupeilla tai muilla pienemmillä toimijoilla ei ole. Niillä on resursseja ja osaamista huomattavasti enemmän kuin pienillä yrittäjillä. Ennakoimalla kryptovaluuttojen nousevan aseman investoinneissaan osalla pankeista on mahdollisuus hyötyä merkittävästi tästä uuden teknologian noususta.

Jotkut pankeista ovat käsittäneet tämän ja ryhtyneet kehittämään omia lohkoketjusovelluksiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii useiden merkittävien pankkien ja finanssialan instituutioiden perustama pankkien välistä toimintaa koskevien lohkoketjuteknologian tutkimiseen ja kehittämiseen keskittynyt R3-konsortio. Konsortion jäsenistöön kuuluu sellaisia pankkeja ja vanhan rahan jättejä kuten Barclays, Royal Bank of Scotland, Morgan Stanley ja J.P. Morgan. Jotkin pankit ovat puolestaan ryhtyneet epäsuorasti osallistumaan kryptovaluuttamarkkinoiden palvelutarjontaan. Esimerkiksi Goldman Sachsin osittain omistama Circle-yritys osti maailman suurimpiin kuuluvan Bitcoin- ja kryptovaluuttapörssin Poloniexin.

Bitcoin ja kryptovaluutat koskevat suurta osaa maailmasta, eivätkä pankit voi kieltää niiden olemassaoloa.

Kryptovaluutat voivat parantaa palveluja

Kryptovaluutoilla ja etenkin lohkoketjulla on huomattavia ominaisuuksia, jotka peittoavat kaikki aikaisemmat teknologiat sekä kirjanpitomenetelmät. Kryptovaluuttoja ei voi väärentää, siirrot ovat peruuttamattomia ja avoimia, eikä rahan käsittelyyn tarvita samanlaista määrää miestyötunteja kuin perinteisissä finanssipalveluissa.

Nykyään pankkien välinen rahaliikenne ja tilien selvitykset tapahtuvat vielä hitaasti. Kuluttajalle tämä näkyy jopa kotimaassa yleensä vähintään päivän mittaisena viiveenä. Kansainvälisissä rahalähetyksissä viive on vielä suurempi ja kulut voivat huimata pientä päätä.

Käyttämällä kryptovaluuttaa sisäisesti varmistamaan keskinäisen rahaliikenteensä, pankit voisivat tehdä toiminnastaan huomattavasti nopeampaa ja joustavampaa. Vaikka pankit käyttäisivät edelleen myös perinteistä selvitystä, voisivat ne käyttää kryptovaluuttaa tämän selvitystyön rinnalla varmistaakseen rahaliikenteen jo ennakkoon. Käytännössä pankit voisivat saada tämän näkymään kuluttajalle välittöminä rahalähetyksinä pankkien välillä sekä mahdollisesti tehdä kansainvälisestä rahaliikenteestä edullisempaa.

Kryptovaluutat antavat pankeille myös mahdollisuuden laajentaa omaa yritystoimintaansa. Monet pankit tarjoavat pankkipalvelujen lisäksi sijoittamista sen eri muodoissa. Jos pankki tarjoaa jo esimerkiksi mahdollisuutta sijoittaa osakkeisiin, olisi pankille helppoa ryhtyä myös tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuksia sijoittaa bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin. Monipuolistamalla ja laajentamalla yritystoimintaansa sekä suhtautumistaan moderneihin teknologioihin, pankeilla on mahdollisuus säilyä myös tulevaisuudessa.

Lohkoketjujen avulla pankit voivat myös lisätä oman toimintansa tehokkuutta ja turvallisuutta. Lohkoketjua ei voi väärentää eikä manipuloida, minkä vuoksi pankit voivat helposti käyttää sitä esimerkiksi seuratakseen sisäistä rahaliikennettään tai varmistaakseen, että tilien balanssit ovat oikeat. Halutessaan pankki voi myös tehdä toiminnoista läpinäkyvämpiä kuluttajille, mikäli se kokee tällaisen läpinäkyvyyden kilpailuvaltiksi.

Kryptovaluutat ovat uhka pankeille, kuten polttomoottorien yleistyminen oli uhka hevoskärryille. Jos pankit eivät muutu, niillä on todellinen mahdollisuus hävitä. Jos pankit ja muut finanssialan instituutiot sen sijaan syleilevät lohkoketjua, ne voivat tehdä omasta toiminnastaan tehokkaampaa, edullisempaa sekä miellyttävämpää kuluttajalle. Kaikki riippuu pankin omasta päätöksestä.

Lohkoketjun avulla taloudellisten transaktioiden ja ylipäätään tiedon käsittelystä voidaan tehdä tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%
treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös