Yritysuutiset

Listautuva Spotify takoo kasvua, mutta tekee raskaita tappiota

Spotifyllä on musiikin suoratoistopalveluiden käyttäjämäärissä omassa luokassaan. Yhtiö on kuitenkin raskaasti tappiollinen.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify kertoi keskiviikkona listautuvansa New Yorkin pörssiin.

Listautuminen ei ole mikään yllätys. Spotify on kasvattanut suosiotaan hurjasti viime vuosina. Sillä on lähes 160 miljoonaa käyttäjää kuukausittain ja heistä 71 miljoonaa on maksavia asiakkaita. Spotify on selvästi edellä pahimpia kilpailijoitaan Apple Musicia ja Google Playtä. Reutersin mukaan Applella on maksavia käyttäjiä vain 36 miljoonaa.

Spotifyn maksavien asiakkaiden määrä kasvaa rajusti, sillä vuosi sitten heitä oli 50 miljoonaa. Maksavien asiakkaiden määrä on kasvanut vuodessa 42 prosenttia.

Yhtiön riippakivenä on kuitenkin liiketoiminnan tappiollisuus. Eikä mikään pieni tappio, vaan viime vuonna nettotappio kasvoi 1,24 miljardiin euroon. Se on paljon, kun tappiot suhteutetaan viime vuoden neljän miljardin liikevaihtoon.

Keskeinen syy rajuihin tappioihin ovat Spotifyn maksamat tekijänoikeusmaksut levy-yhtiöille. Business Insider –sivuston mukaan Spotify on perustamisensa jälkeen tuhlannut royaltymaksuihin kaiken kaikkiaan yli kahdeksan miljardia euroa. Viime vuonna ruotsalaisyhtiön maksamat tekijänoikeusmaksut nousivat peräti 27 prosenttia.

Uutistoimisto Reuterin mukaa analyytikot arvioivat Spotifyn arvon noin 17 – 22,5 miljardin euron välimaastoon.

Kommentoi
Ylös
>