Talouden trendit

EK: Trumpin asettamat tuontitullit johtavat kauppasotaan

Työnantajajärjestön mukaan Yhdysvaltojen presidentti leikkii tulella.

Yhdysvaltojen presidentti ilmoitti eilen asettavansa ensi viikosta alkaen maahan tuodulle teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Päätös sai osakemarkkinat selvään laskuun ja se on saanut odotetusti osakseen kovaa arvostelua.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Clauden Juncker ilmoitti tiedotteessaan, ettei EU jää odottamaan toimettomina, kun EU:n teollisuutta rankaistaan epäreiluilla toimilla, jotka vaarantavat tuhansia työpaikkoja Euroopassa. Kiina puolestaan ilmoitti, että se tulee vastaamaan Yhdysvaltojen tuontitulleihin vastatoimilla.

Suurimmat teräksen viejät Yhdysvaltoihin ovat Kanada, Brasilia, Etelä-Korea ja Meksiko.

Donald Trump on usein arvostellut erityisesti Kiinaa, koska maa harjoittaa Trumpin mukaan teräksen ylituotantoa ja dumppaa hintoja USA:n markkinoilla. Tosin Kiina on vasta 11. suurin teräksen viejä Yhdysvaltoihin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo tiedotteessaan, että komissiolla on hihassaan suunnitelma asettaa yhdysvaltalaiselle viskille, appelsiinimehulle ja moottoripyörille tuontirajoituksia. Myös muut maat harkitsevat vastatoimiin ryhtymistä.

”Jos Trump tekee virallisen päätöksen asiasta ensi viikolla, johtaa se kaupparajoitusten kierteeseen”, EK ennustaa.

USA:han kohdistettavien toimien lisäksi EU joutuu harkitsemaan myös omia suojatoimia teräkselle, koska tuontitullien vuoksi USA:n markkina käytännössä sulkeutuu ja sekoittaa teräksen globaalia markkinaa. EK:n mukaan suojatoimiin ryhtyminen kiristäisi taas EU:n välejä muiden isojen teräsvalmistajien kuten Kiinan, Brasilian, Korean ja Japanin kanssa.

”Jos suojatoimet halutaan, joutuu EU ensi ensin aloittamaan oman suojatoimitutkinnan, joka kestää korkeintaan 11 kuukautta. Kuitenkin hyvin nopeasti tutkinnan aloittamisen jälkeen EU pystyisi asettamaan jo väliaikaiset tuontirajoitukset. Suojatoimi kohdistuisi kaikkiin maihin. On spekuloitu, että USA haluaa juuri tätä. Jos sekä USA että EU lähtevät aggressiivisemmin rajoittamaan teräksen tuontia, Kiinan on pakko kohdata omat teräksen ylikapasiteettiongelmat”, EK toteaa.

USA:n toimet viedään myös WTO:n riitojenratkaisuun, mutta prosessi tulee viemään EK:n mukaan jonkin aikaa.

”Trumpin tuleva päätös asettaa tuontirajoituksia teräkselle ja alumiinille kansallisen turvallisuuden nimissä tulee myös avaamaan kauppapolitiikan pandoran lippaan, jos muut maat lähtevät käyttämään samaa perustetta tuonnin rajoittamiseksi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös