Talouden trendit

Suomessa koulutetuilla ulkomaalaisilla osaajilla vaikeuksia työllistyä

Suomessa valmistuneille ulkomaalaisille diplomi-insinööreille ja arkkitehdeille ovet työelämään aukeavat nihkeästi, kertoo Tekniikan akateemisten tutkimus.

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

”Osaajapulasta tekniikan alalla uhkaa tulla talouskasvua hidastava pullonkaula. Ulkomaalaisten osaajien houkuttelemisesta Suomeen puhutaan paljon, vaikka heitä valmistuu yliopistoistamme yhä enemmän. Samat ihmiset, jotka kelpaavat suomalaisiin yliopistoihin ja suorittavat tutkintonsa, eivät kelpaakaan suomalaiseen työelämään”, ihmettelee yksikönjohtaja Jari Jokinen TEKistä.

Jokinen havainnollistaa tilannetta tuoreella esimerkillä, jossa kaksi Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunutta nepalilaista diplomi-insinööriä koettivat turhaan saada koulutustaan vastaavaa työtä. Aikansa siivottuaan ja työhakemuksia lähetettyään he perustivat ravintolan.

”Yrittäjyys on hieno asia, mutta koulutusjärjestelmän tai osaajapulan ratkaisun kannalta tässä ei ole järkeä. Monet vähemmän sisukkaat yksinkertaisesti lähtevät muihin maihin töihin”, Jokinen sanoo.

Vain joka viides tekniikan alan yliopistokoulutuksen saanut on valmistumishetkellään vailla työtä.

Vuosi sitten töitä haki joka neljäs vastavalmistunut diplomi-insinööri tai arkkitehti. Työllistyneistä neljä viidestä tekee omaa alaa ja koulutustasoa vastaavia töitä. Hyvin tai erittäin hyvin omaa koulutusalaa vastaavaa työtä teki 81 prosenttia vastanneista ja koulutustasoa vastaavia tehtäviä 78 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös