Markkinakommentit

Taalerin sijoitusstrategi: Korkojen nousu Yhdysvalloissa on jo muuttanut sijoitusympäristön

2 vuoden velkakirja USA korko korkotaso rahapolitiikka talous

Kaikkien riskisten sijoitusluokkien tuotot maltillistuvat korkojen nousun vuoksi.

Yhdysvalloissa sekä lyhyet että pitkät korot ovat nousseet reippaasti viime vuoden heinäkuusta. 10 vuoden velkakirjan korko kävi heinäkuussa alimmillaan alle 1,4 prosentissa, mutta on sen jälkeen kivunnut jo yli 2,85 prosenttiin.

Lyhyen koron nousu on ollut vieläkin ripeämpää. Viime kesäkuussa korko oli vain noin 0,6 prosenttia, mutta nyt kahden vuoden velkakirjan korko on noussut lähes 2,3 prosenttiin.

Jo pelkästään tämä USA:n lyhyen koron nousu johtaa siihen, että kaikkien riskisten sijoitusluokkien volatiilisuus nousee ja tuotot maltillistuvat, arvioi Taalerin päästretegi Tuomas Komulainen markkinakatsauksessaan.

”Korkojen nousun taustalla on Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) kiristyvä rahapolitiikka. Viime viikolla Fed nosti viitekorkonsa jo 1,5 – 1,75 %:iin ja ilmoitti jatkavansa korkojen nostoja tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden lopulla viitekorko tullee olemaan n. 2,25 % tasolla ja n. 2,75 – 3,0 % tasolla vuoden 2019 lopulla”, Komulainen toteaa.

Ongelmallista on Komulaisen mukaan viime viikkoina ollut erityisesti rahamarkkinakorkojen nousu Yhdysvalloissa.

”Pankkien välisiä rahamarkkinakorkoja mittavaa 3kk Libor-korko on noussut jo 2,3 %:iin, vaikka Yhdysvaltojen yön yli korko on vain n. 1,7 %. Taustalla ei toki ole pankkien ongelmat, vaan likviditeetin väheneminen ja pankkien kohtaamat veromuutokset.”

Komulaisen mukaan korkojen nousu johtaa joka tapauksessa velkaisten yritysten, kuluttajien ja sijoittajien ongelmiin sekä investointien vähenemiseen vuoden 2019 aikana.

”Lisäksi on hyvä muistaa, ettei Fed tule pelastamaan osakemarkkinoita ja sijoittajia toisin kuin viime vuosina on usein käynyt. Fed jatkaa korkojen nostoja ainakin tänä vuonna, vaikka osakemarkkinoiden lasku jatkuisi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös