Sijoitusideat

10 osaketta kauppasodan uhkaan

Näiden jenkkiosakkeiden kautta voi ottaa näkemystä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen tilanteen kehittymisestä.

Ensin puhuttiin Yhdysvalloissa alumiinista ja teräksestä ja Kiinassa 3 miljardin vastatoimista.

Yhdysvallat aloitti tämän viikon tiistaina uuden kierroksen. Kiina reagoi heti keskiviikkona Trumpin tuontitulleihin saaden sijoittajat myymään osakkeitaan globaaleilla markkinoilla.

Myöhään torstaina Trump lisäsi vettä myllyyn uhkaamalla vuorostaan uusilla 100 miljardin dollarin tuontitulleilla.

Kauppasodan uhka on saanut osakekurssit laskuun laajalla rintamalla. Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman suurimmat talousmahdit ja globaalin talouden tila vaikuttaa kaikkeen yritystoimintaan.

On kuitenkin yrityksiä, joiden liiketoiminta kärsisi tuontitulleista suoraan. Kiplinger näkee tilanteen ostonpaikkana. Kauppasota ei välttämättä toteudu ihan niin synkkänä, kuin viimeaikaiset uhkailut antavat ymmärtää ja usein markkinat ylireagoivat. Pelon aiheuttama kurssilasku voi siten olla ostonpaikka.

Jos uskot, että kauppasodan uhka on pelkkää sapelinkalistelua, kannattaa tarkkailla Kiplingerin 10 osakkeen listaan.

1) Micron Technologyn (MU) liikevaihdosta yli puolet tulee Kiinasta. Sen osakekurssi on siis omiaan ottamaan osumaa potentiaalisen kauppasodan tuomasta pelosta. Alhainen hinta voi kuitenkin olla oston paikka. Viimeisin tulos tiesi 58 prosentin liikevaihdon kasvua ja yritys odottaa voimakasta kysyntää myös tulevaisuudessa.

2) Advanced Micro Devices (AMD) on yritys, jonka myynnistä 33 prosenttia tulee Kiinasta. Näin ollen osake on saanut kyytiä viimeisimpien uutisten aikana ja Kiplingerin mukaan osake oli edullisissa hinnoissa jo ennen kauppasodan tuomaa pelkoa.

AMD kärsisi kauppasodasta

3) Microchip Technology (MCHP) saa 32 prosenttia liikevaihdostaan Kiinasta. Yrityksen tuotteita käytetään osina kuluttajatuotteissa ja niiden hinta lopputuotteeseen verrattuna on varsin matala. Tavarantoimittajaa ei kovin helposti lähdetä vaihtamaan muutaman senttien tähden, ja tämä on asia joka tuo yritykselle niin sanottua vallihautaa ja marginaaleja.

4) Qorco (QRVO) on yritys, jonka siruja käytetään voimistamaan älypuhelinten sisäisiä langattomia signaaleja. Tuotteita käytetään laajalti kiinalaisissa älypuhelimissa ja yrityksen myynnistä 75 prosenttia tulee Kiinasta.

5) Starbucks (SBUX) on iso brändi, jonka kahviloita löytyy joka nurkan takaa. Kiina on yrityksen voimakkaammin kasvava markkina ja sen isoin ja interaktiivisin kahvila löytyy Kiinasta.

Kiina ei ole Starbucksin ainoa kasvumarkkina, vaan myös Japani ja Intia tuovat kasvun mahdollisuuksia.

6) Starbucksin tapaan Nike (NKE) saa suojaa voimakkaasta brändistään. Kiinalaiset ovat innoissaan olleet ostamassa Niken maailmanlaajuisesti tunnettuja tuotteita ja yrityksen liikevaihdosta 12 prosenttia tulee Kiinasta.

7) Boeing (BA) on yritys, jonka lentokoneet ovat suoraan Kiinan uusien tuontitullien listalla. Kiinan kasvavan kysynnän varaan on laskettu 20 prosenttia yrityksen seuraavien vuosikymmenten myyntisuunnitelmista, joten ensivaikutelmana tuontitullit eivät ole lainkaan mikään positiivinen asia. Tuontitulli osuisi näillä näkymin kuitenkin vanhoihin 737 malleihin, eivätkä uudemmat 737 MAX, 787 ja 777 koneet ole listalla. Kiplingerin mukaan vaikuttaakin siltä, että Kiinan uhkailemat tariffit ovat tältä kohden laajalti pelkkää symboliikkaa ja neuvottelutaktiikkaa.

Boeing kärsisi kauppasodasta

8) General Motors (GM) myi viime vuonna 9,6 miljoonaa ajoneuvoa. Näistä 42 prosenttia myytiin Kiinassa ja myynnin kasvu on ollut tasaista kahdeksan prosentin luokkaa vuodesta toiseen. General Motorsilla on pitkäaikaisen läsnäolon tuomat hyvät suhteet paikallisiin toimijoihin, joka tuo osaltaan suojaa kauppasotaa vastaan.

9) Caterpillar (CAT) on maailman isoin rakentamisen kaivosteollisuuden laitetoimittaja, jonka työntekijöistä noin kolmasosa työskentelee Kiinassa. Caterpillar hyötyy globaalista talouskasvusta ja nousevasta öljyn hinnasta.

10) Cummings (CMI) on globaali moottorivalmistaja, jonka markkina on riippuvainen rakentamisen ja kaivosteollisuuden näkymistä. Cummings saa liikevaihdostaan 10,5 prosenttia Kiinasta, jossa sillä on myös merkittävää yhteistyökumppaneiden kanssa tehtyä tuotantoa. Yritys kärsisi kauppasodasta, mutta on hyvä muistaa, että Kiinalla on merkittävä tarve ostaa Cummingsin tuotteita pitääkseen yllä voimakasta kasvuaan.

Cummings kärsisi kauppasodasta

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös