Strategiat

5 suuren sijoittajan henkistä ominaisuutta

Numeroita on hyvä hallita, mutta todellinen tuottopotentiaali voi löytyä henkisistä ominaisuuksista.

Osakkeilla on erilaisia ominaisuuksia. Osa on edullisesti ostettavissa, toisissa on hyvä osinkotuotto ja myös näytöt onnistuneesta liiketoiminnan kasvattamisesta on merkityksellistä.

Sijoittaminen voidaan kuitenkin nähdä myös henkisenä pelinä, missä kokonaisuuden hallinta ja omien tunteiden säätely vaikuttaa merkittävästi siihen onko sijoitussalkun tuotto sillä tasolla, millä se voisi olla.

Businessworld listaa 5 henkistä ominaisuutta yli muiden.

1) Kärsivällisyys

Harva sijoitus kantaa hedelmää muutaman kuukauden aikajänteellä. Joskus hyvien sijoitusten realisoituminen sijoittajan saamana tuottona voi kestää vuosia. On osakkeita, joiden tuotot moninkertaistavat osakesijoittajan pääoman, mutta tähän menee aikaa. Kärsimätön sijoittaja luovuttaa lyhyen aikavälin heilunnan, alhaisen tuoton tai laskennallisen tappion lannistamana. Kärsivällinen sijoittaja uskoo hyvin perusteltuun valintaansa ja pitää osakkeensa siihen asti, että muutkin sijoittajat näkevät osakkeessa potentiaalia.

2) Hetken mielijohteiden hallinta

Reaktiivisuus voi olla sijoittajan pahin vihollinen. Markkinoiden häly, yleiset talousuutiset, yrityskohtaiset uutiset ja hypetys saavat helposti aikaan tunteen, että kaikessa pitäisi olla mukana. ”Jos en osta tuota voin missata elämäni tilaisuuden.” Jatkuva säntäily saa kuitenkin lähinnä verotuksellisia seuraamuksia ja lyhyen aikavälin tappioita. Verotuksen välttäminen voi tosin sekin olla huono päätöksentekoperusta ja toiveita on, että osakesäästötili toisi tähän korjausta. Suuret sijoittajat omaavat erinomaisen kyvyn hallita mielijohteitaan ja he miettivät kahteen kertaan ennen sijoituspäätösten tekemistä.

3) Rationaalisuus

Osa sijoittajista luottaa fundamentteihin, toiset tekniseen analyysiin, mutta Businessworldin mukaan suuret sijoittajat pohjaavat päätöksensä rationaalisuuteen. He panostavat osakkeen valintaan huolella, mutta he huomioivat myös mihin markkina on isossa kuvassa suuntaamassa. Jos markkinoiden suunta on selkeästi menossa alaspäin, eivät osaavat sijoittajat ihan heti ryntää ostamaan halventuneita osakkeita vaan odottavat vielä jonkun aikaa.

4) Metatietoisuus

Metatietoisuudella tarkoitetaan sitä, että havainnoi sitä mitä itse ajattelee. Ihmiset tekevät sijoittamisessa ja elämässä kasan yleisiä ajatusvirheitä. Ajatusvirhe syntyy helposti ja siihen auttaa, jos pystyy hahmottamaan omia tekemisiään ja tapojaan ajatella asioista. Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse ja tuntemalla oman vihollisensa ja sen tyypillinen tapa toimia, voi sijoittaja saada entistä parempia tuottoja.

5) Avoimuus

Businesswolrdin mukaan suuret sijoittajat ovat taitavia muuttamaan tapojaan ajatella silloin kun markkinoiden tapa toimia muuttaa muotoaan. Se, että joku asia on toiminut ja justiinsa jollakin tavalla, ei välttämättä tarkoitta sitä, että sama asia toistuu samalla tavalla tulevaisuudessa. Ympäristön muuttuessa suuret sijoittajat säätävät strategioitaan ja tapaansa ajatella.

Voiko markkinat voittaa tunteilla?

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi sisältää ajatuksen siitä, että markkinoita ei voi jatkuvasti voittaa ottamatta lisää riskiä.

Indeksiä parempi tuotto on siis joko korvausta korkeammasta riskitasosta tai ihan vaan puhtaasta tuurista. Strategioita on paljon ja eri strategiat toimivat paremmin ja huonommin riippuen ajankohdasta.

Sijoittajan henkisiä ominaisuuksia ja tyypillisiä ajatusvirheitä hahmottamalla voi kuitenkin välttää tekemästä tuottoa syöviä mokia.

Älykäs sijoittaja pärjää paremmin

Mutta voiko taidolla voittaa ja onko olemassa aidosti toinen toistaan parempia sijoittajia?

Akatemianprofessori Keloharjun mukaan älykäs sijoittaja pärjää paremmin. Ensinnäkin älykäs sijoittaja valitsee omaisuusluokakseen osakkeet. Osakkeisiin sisältyvä riskipreemio tarkoittaa sitä, että osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä muita omaisuusluokkia paremmin.

Toinen mielenkiintoinen havainto liittyy 90-luvun teknokuplaan. Älykkäät lähtivät aikeisemmin mukaan, kun taas iso massa alkoi innostumaan vasta kurssien jo noustua niin paljon, että älykkäiden kiinnostus alkoi hiipua. Älykkäät pääsivät mukaan pidempään nousuun ja kärsivät vähemmän markkinoiden romahtaessa.

Lue lisää:

Akatemianprofessori Keloharju: Älykäs sijoittaja pärjää paremmin

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös