Sijoitusuutiset

Kohuttu investointipankkiiri ja ”Riskitekijän” kirjoittaja saapuu Suomeen

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Suomalaista Alexis Stenforsia on kuvailtu yhdeksi ”maailman pahamaineisimmista huijaripankkiireista”.

Stenfors toimi 15 vuotta investointipankkiirina alan tärkeimmissä pankeissa, muun muassa HSBC:n, Citin, Crédit Agricolen ja Merrill Lynchin valuutta- ja korkojohdannaiskauppiaana. Vuonna 2009 hän jäi kiinni sijoitussalkkunsa arvon vääristelystä ja menetti työnsä sekä sai porttikiellon Lontoon Cityn pankkimaailmaan.

Kaupoillaan hän aiheutti työnantajalleen Merrill Lynch -pankille 465 miljoonan euron tappiot.

Riskitekijä on Stenforsin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva selvitys pankki- ja rahoitusalan ongelmista: markkinoiden ja korkojen manipuloinnista, asiakkaiden huijaamisesta sekä kannustinjärjestelmistä, jotka piiskaavat treidaajia ottamaan koko ajan suurempia riskejä.

Silloin tällöin kiinni jäävät huijaripankkiirit ovat vain oire alan syvemmistä rakenteellisista ongelmista. Pankit saavat pitkälti itse päättää rahoitusalan pelisäännöistä ja toimia oman pelinsä erotuomareina. Alexis Stenfors valaisee kiehtovasti globaalia finanssitaloutta pyörittävien treidaajien mielenmaisemaa – kuinka menestyneestä treidaajasta voi tulla konna, rogue trader.

Stenforsilla on diplomiekonomin tutkinto ja rahoituksen maisterin tutkinto Tukholman kauppakorkeakoulusta, maisterin tutkinto Community of European Management Schools -kauppakorkeakouluverkostosta ja filosofian tohtorin tutkinto Lontoon yliopiston SOAS-collegesta. Hän toimii parhaillaan taloustieteen ja rahoituksen lehtorina Portsmouth Business Schoolissa. Kirjan väitteet perustuvat tekijän kokemusten lisäksi hänen tutkimustyöhönsä.

Näin Stenforsin kirjaa Riskitekijä – Pankkimaailman pimeä puoli on arvioitu mediassa:

”Jos on pätevä arvio markkinoiden kehittymisestä, se on kärjistäen kuin uhkapeliä: pannaan kaikki peliin, all in. Pitää olla valtavasti rohkeutta ja todella luja usko itseensä. Se sopi minulle, koska tykkäsin riskinotosta.”
Helsingin Sanomat

”Stenforsin kirja vahvistaa tyrmistyttävästi, että talouskriisi oli tosiasiassa pankkien aiheuttama eivätkä ne ole kriisin jälkeenkään juuri muuttaneet huonoja tapojaan.”
Guardian

”Kiehtova kuvaus nykyaikaisen pankkiiritoiminnan kulttuurista ja riskinottamisen psykologiasta pörssin kaupankäyntisaleissa.”
Financial Times

Alexis Stenfors saapuu Suomeen ensi viikolla. Stenfors esiintyy Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa (Pohjoisesplanadi 39) tiistaina 17.4. klo 17.00 alkaen, haastattelijana Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner.

Torstaina 19.4. klo 10.00–12.00 Stenfors pitää avoimen luennon Tampereen yliopistolla (Pinni A, Paavo Koli -sali) otsikolla ”The Dark Side of Banking”. Lämpimästi tervetuloa!

Tilaa kirja tästä:


Alexis Stenfors
Riskitekijä – Pankkimaailman pimeä puoli
264 s., Vastapaino 2018

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös